Udruženje ,,Pančevački Ratari’’, asocijacija ,,Agrarni forum’’ Pančevo i Udruženje ,,Građanska neposlušnost’’ Dolovo,  izdali su zajedničko saopštenje u kojem od Državnih robnih rezervi traže da otkupi  najmanje 200.000 tona pšenice novog roda.

Takođe traže:

  1. Da država konačno počne da tretira pšenicu kao osnovni prehrambeni proizvod od strateškog značaja za državu i stanovništvo što podrazumeva određivanje svake proizvodne godine zaštitne – garantovane otkupne cene za državne robne rezerve – 10% roda.
  2. Otkupna cena pšenice ovogodišnjeg roda mora biti najmanje 50 dinara kilogram jer su imputi porasli za 20 – 300% i time znatno poskupeli proizvodne troškove (cena koštanja je značajno veća).
  3. Država koja je sama prihvatila da uđe u pravcu evropskih integracija mora da se ponaša kao članice evropske unije i oslobodi tržište, odnosno ukine zabranu izvoza žitarica naročito sad pred samu žetvu, pogotovu što su nam puni magacini i ambari pšenice i kukuruza, a  samo što nisu kombajni počeli da žanju novi ovogodišnji rod.  U kapitalističkom sistemu slobodno tržište roba, kapitala su osnov bez čega ne bi opstao kapitalistički sistem – društvo.
  4. U cilju konkurentnosti naših poljoprivrednika sa evropskim farmerima – država mora vratiti osnovne podsticaje – subvencije po hektaru (kao u EU) u iznosu od 200 eura, jer se ovako više ne može izdržati!

Udruženja, potpisnici ovog saopštenja naveli su i da podržaju protest poljoprivrednika iz Stiga i traže od države, odnosno nadležnih da ih  prime na razgovor.

Potpisnici ovoNadamo se da će neko od naših medija preneti ovo saopštenje u važnom trenutku.