13. jun 2022. će ostati upisan kao poseban datum za kompaniju Kite d.o.o u Srbiji. Naime tog dana u Čeneju je  svečanom ceremonijom  otvoreno centralno predstavništvo servisno-distributivnog centra kompanije Kite d.o.o.

Ceremonija svečanog otvaranja počela je intoniranjem himni Mađarske i Srbije. Svečanoj ceremoniji prisustvovao je i regionalni teritorijalni menadžer kompanije John Deere u Mađarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, Miguel Laguenes Vega.

-Istinska je čast učestvovati u otvaranju jednog ovakvog sedišta kao što je ovo ovde u Čeneju. Ovo je istorijski momenat za sve nas, novi početak, nove perspektive ne samo kompanije Kite nego i za buduće uspehe John Deere u ovom regionu. Praktično ovde imamo mogućnost da sarađujemo sa vama na svakodnevnom nivou što je fantastično iskustvo i ja sam veoma zahvalan i zadovoljan za ovako odlične partnere i poverenje u poslovanju, naglasio je Vega i dodao da je jedna od osnova uspeha u poslovanju kompanije John Deere da u državama u kojima posluje radi sa najboljim kompanijama koje poseduju veliko znanje, poznaju tržište i imaju razumevanje za potrebe i zahteve kupaca, odnosno strastveno rade u najboljem interesu poslovnih partnera.

Posvećenost u radu kompanije Kite d.o.o kako je reako Vega, vidi se u odnosu prema kupcima pri čemu je jak fokus usmeren prema obezbeđivanju servisa, dostupnosti proizvoda, proaktivnoj podršci što je temelj saradnje. I to je prvi aspekt u radu kompanije John Deere, a to je lider distributer. Na ovaj aspekt rada kompanije John Deere kao što je objasnio Miguel Vega nadovezuju se Smart Industrial i liderstvo u preciznoj poljoprivredi.

Otvaranje treće poslovne jedinice kompanije Kite d.o.o u Srbiji je kao što je rekao predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor dokaz strateškog partnerstva između Mađarske i Srbije. 

- Radostan sam zbog današnjeg dana, zbog toga što ova investicija znači tehnološki iskorak naše poljoprivrede. Radujem se što ljudi imaju mogućnost da raealizuju investiciju u Srbiji, jer je to potvrda  da je naš agrar spreman za impelementaciju nove tehnologije, da se koriste tehnologije i da se teži modernizaciji. Mislim da je ovim današnjim danom velika stvar to što se na tri lokaliteta stvara mogućnost za prodaju i servis, al je bar i tolika mogućnost ili toliki i značaj da se ovde nalazi centar za obuku u kom će se sticati nova, moderna znanja koja će našoj poljoprivredi, našem agraru dati novu efikasnost, rekao je Ištvan Pastor na čije obraćanje se nadovezao potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekavši, između ostalog da je razvoj neophodan deo savremene poljoprivrede.

Otvaranjem novih objekata Kite Zrt u svom napredovanju na međunarodnom  tržištu ovde u Srbiji posle pet godina povećava svoju prisutnost doprinoseći modernizaciji poljoprivredne proizvodnje u Srbiji.

-Što se tiče modernizacije poljoprivredne mehanizacije mislim da tu možemo da budemo od pomoći jer smo već tu-prodaja, servisiranje, najmodernije poljoprivredne  mašine imamo ovde omogućene u ovom logističkom centru. Ovo je investicija u vrednosti jedne milijarde forinti. Mađarska vlada je obezbedila  za to bespovratni kredit od  478 miliona forinti na osnovu čega je formirana logistička baza u Sremskoj Mitrovici, odnosno prethodno u Bačkoj Topoli. Više od 80 zaposlenih imamo u Kite d.o.o, a više od 60 samo ovde u Čeneju. Ova investicija istovremeno  jača ekonomiju kako Mađarske tako i Srbije i daje novi polet saradnji dve države. Takođe ova investicija pomaže da damo odgovor na nove  izazove novog svetskog poretka, istako je ministar spoljnih poslova i trgovine Vlade Republike Mađarske Peter Sijarto.

Objekat u Čeneju je lociran nedaleko od dosadašnjeg centralnog predstavništva u Novom Sadu, uz bolje obezbeđene uslove logističke podrške. Novoizgrađeni distributivno-logistički centar u Čeneju udaljen je od auto-puta 5 km. To obezbeđuje brži i efektivniji prevoz robe ne samo iz Mađarske već i drugih država dobavljača, a ujedno i lakši pristup partnerima iz Srbije, kako onima iz ruralnog područja tako i gradskih sredina.

Novoizgrađeni distributivno-logistički centar u Čeneju prostire se na površini od jednog hektara. Od toga, upravna zgrada sa svim pratećim objektima izgrađena je na površini 1.700 m2.  U zgradi se nalazi kancelarijski prostor za upravu kompanije i za zaposlene u prodaji, izložbeni prostor, zatim servisna radionica površine 200 m2 za pružanje servisnih usluga uz korišćenje najsavremenije dijagnostike i alata, kao i edukativni centar površine 100 m2, za održavanje raznih obrazovnih programa za zaposlene i poslovne partnere. Izgrađeni su i magacini zatvorenog tipa na površini 300 m2 za skladištenje rezervnih delova i opreme, kao i proizvoda iz domena agronomije. Za skladište mašina na otvorenom obezbeđen je prostor od 2.000 m2, u okviru kojeg se nalazi i bescarinska zona. Deo otvorenog prostora rezervisan je i za demonstraciju mašina u radu. 

Na Čeneju će ubuduće svoje radne zadatke obavljati kompletan kolektiv koji je do nedavno radio u predstavništvu u Novom Sadu, s tim što će KITE d.o.o. biti veći za pet novih radnih mesta, s obzirom na to da se proširuju kapaciteti u sektoru servisa, prodaje rezervnih delova i u poslovima održavanja.

Ideja da Mađarska kompanija Kite Zrt počne svoje poslovanje u Srbiji nastala je kada je 2013. promenjena vlasnička struktura ovog preduzeća odnosno kada je vlasnik preduzeća postao Šandor Čanji, predsednik i izvršni direktor vodeće banke u Centralnoj i Istočnoj Evropi  OTP. Uvertira za ovakvu ideju su bili veoma uspešni poslovi susreti i poznanstvo sa vlasnikom  kompanije za proizvodnju mineralnih đubriva Elixir Zorka Stankom Popovićem, a zatim i Đorđem Miškovićem tada direktorom i vlasnikom preduzeća MasFerg Agro. Na osnovu odličnog prijema u Srbiji, i osećaja da svaki dolazak iz Mađarske stvara osećaj kao da smo kod kuće, kako je naveo Levente Sabo, izvršni direktor KITE Zrt na konferenciji za novinare održanoj pre zvanične ceremonije otvaranja novog poslovnog objekta Kite d.o.o. napravljen je korak ka poslovanju u Srbiji. Kompanija Kite d.o.o osnovana je kako je Sabo rekao 2016, kada je i vlasnik kompanije John Deere posetio matično preduzeće u Mađarskoj koji je tom prilikom upoznat sa namerama Kite Zrt u vezi poslovanja u Srbiji. Razgovori su urodili plodom, a dokazje i to što je 2017. Kite Zrt postao ekskluzivni zastupnik kompanije John Deere u Srbiji. Nakon zvaničnog otvaranja kompanije najpre je uz veliku pomoć fondacije „Prosperitati“ usledila izgradnja servisno-distributivnog centra Kite d.o.o u Bačkoj Topoli, a najavljena je izgradnja novih objekata u Sremskoj Mitrovici i Čeneju.  Izgradnju novih objekata kompanije Kite d.o.o finansijski je podržala je Mađarske agencijaza promociju izvoza – HEPAkoja je obezbedila polovinu sredstava uloženih u izgradnju objekata u Sremskoj Mitorivci i Čeneju  čija je vrednost 2,5 miliona evra.

Od samog početka rada kompanija Kite d.o.o je imala jasnu viziju, a to je da nove tehnologije i iskustva koja se primenjuju u poljoprivednoj proizvodnji u Mađarskoj prenesu u Srbiju. Kako napominje generalni direktor kompanije Kite d.o.o u Srbiji Imre Kiš nije toliko važna tehnika koliko same tehnologije jer one donose više u proizvodnji. U objektu na  Čeneju veoma važnu ulogu ima i multifunkcionalna učionica koja će služiti ne samo za obuku zaposlenih već i za poljoprivredne proizvođače. U centralnom predstavništvu kompanije Kite d.o.o je 62. zaposlenih koji su spremni da kroz visoku uslugu odgovore svakom zahtevu korisnika.

Kako je na konferenciji objasnio izvršni direktor kompanije Kite d.o.o mr Đorđe Mišković kupci poljoprivrednih mašina koje na tržištu Srbije plasira ovo preduzeće su srednja i veća poljoprivredna gazdinstva kao i preduzeća koja obrađuju više hiljada hektara. Kako je napomenuo ova grupa korisnika ima mogućnosti za nabavku nove poljoprivedne mehnaizacije, a tome je doprineo i rast cena poljoprivednih proizvoda.

-U cilju da zaštite svoj kapital oni su spremni i da čekaju na isporuku mašina i godinu dana, a kod nas je trenutno maksimlani rok isporuke 180 dana. Po pitanju rasta cena mehnanizacije na dan kada se poručuje mašina ta cena je zaštićena, "price protected", rekao je Mišković koji je obasnio da je uz podršku OTP banke, kao i blagovremene porudžbine obezbeđen lager mašina, ali i da je ono što je na raspolaganju rasprodato te se porudžbine prave za isporuke koje će biti realizoavne posle Nove godine.

M.Antanasković