Na novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, Institutu od nacinalnog značaja za Republiku Srbiju, danas je održan Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice. Ovo je prvi puta nakon dve godine da je tradiconalnih Dan polja održan bez epidemijskih ograničenja što je bila prilika za stručnjake da se sretnu sa poljoprivrednicima, odnosno da nauka i praksa razmene iskustva.
Skup je svečano otvorio Senad Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, naglasivši da Srbija, dobrim delom zahvaljujući Novosadskom institutu ne mora da brine za prehrambenu sigurnost.
Mladen Petreš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo istakao je  da je Institut već više od osam decenija jedan od glavnih stubova razvoja poljoprivrede u našoj zemlji kao i da će resorni sekretarijat nastaviti svesrdno da pomaže njegov rad. 
Posetioci Dana polja imali su priliku da u ogledima vide najnoviji sortiment, ali i već dobro poznate i raširene sorte strnih žita. Mnoge od novosadskih sorti, kako je rekao dr Milan Mirosavljević, rukovodilac Odeljenja za strna žita dokazale su se i na poljima u Mađarskoj, Hrvatskoj, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji  i drugim državama. Nagalasio je da ova godina nije bila naklonjena strnim žitima i da je čak i sad na parcelama prisutan velik deficit vlage. To će se odraziti na prinos koji će biti prosečan ili ispodprosečan. Međutim, kako je rekao Miosavljević, štete će značajno biti manje tamo gde je posejano kvalitetno seme i poštovana preporučena agrotehnika. 
U poslednje vreme sve veće je interesovanje za setvu uljane repice. Usevi za sada, po rečima dr Ane Marjanović Jeromela, pomoćnik direktora za naučno-istraživačke poslove, dobro izgledaju i obećavaju solidan rod. Prihod od uljene repice je prvi u sezoni pa se, kako je rekla, može očekivati dalje šitenje površina pod ovom biljkom.
A.M
Foto:G.Mulić