Danas je u Sremskoj Mitrovici, nakon oko dve i po godine od postavljanja kamena temljca otvorena poslovna jedinica kompanije Kite d.o.o. Prodajni  asortiman kompanija KITE d.o.o. je obiman i raznovrstan, a čine ga lideri svetskog tržišta u kvaliteta. Uz poljoprivrednu mehanizaciju najpopularnijeg, a ujedno i najpoznatijeg, kao i verovatno najvećeg proizvođača poljoprivredne mehanizacije na svetu JOHN DEERE, tu su još i proizvodni programi kompanija JCB, KUHN, JOSKIN, LKT, ALPEGO, ZAGO, DEGENHART, GRASDORF, GERINGOFF, IRRIMEC, OTECH, SIPTEC......Otvaranjem poslovne jedinice u Sremskoj Mitrovici kompanija Kite d.o.o. je svoj asortiman, koji osim poljoprivredne mehanizacije obuhvata i proizvode iz sektora Agronomije, biti pristupačniji ne samo poljoprirednicima i poslovnim partenrima iz Sreme, već i Mačvanima kao i kosrisnicima u Semberiji s obzirom na blizinu granice s Republikom Srpskom.

 

Prve kontakte mađarska kompanija Kite Zrt, koja je osnivač i vlasnik Kite d.o.o, ostvarila je u Srbiji sa preduzećem za proizvodnju i distribuciju mineralnih đubriva u Pančevu. Na sledeći korak, otvaranje Kite d.o.o. u Novom Sadu pre nešto više od pet godina, kompanija Kite Zrt odlučila se najviše, kako je na konferenciji za novinare rekao izvršni direktor ovog preduzeća Kite Zrt zbog odnosa sa ljudima s kojima je sarađivao i njihovom gostoprimljivošću. Ipak prelomni trenutak za odluku je bio susret sa mr. Đorđem Miškovićem koji je danas izvršni direktor Kite d.o.o, tada rukovodilac i dirketor preduzeća koje se bavilo prodajom i servisiranjem poljoprivredne mehanizacije.    

Poslovna jedinica u Sremskoj Mitrovici je kompleks objekata površine 1.000 m2, a celokupan prostor, kako zatvoren tako i otvoren, obuhvata površinu 2,1 ha. Kompleks sadrži kancelarijske prostorije za obavljanje poslova administracije i prodaje, izložbeni prostor, servisnu radionicu površine 200 m2, koja je opremljena tako da se usluge servisiranja mogu raditi istovremeno na više mesta. Zatvoren skladišni prostor, koji će se koristiti kako za rezervne delove, opremu, tako i proizvode iz sektora agronomije, izgrađen je na površini 100 m2. Osim ovoga, u okviru kompleksa u Sremskoj Mitrovici obezbeđen je i prostor površine 1.000 m2 namenjen za skladištenje mašina na otvorenom i demonstraciju mašina

U izgradnji i opremanju nove poslovne jedinice otvrene danas u Sremskoj Mitrovici, kao i novom objektu, takođe kompanije Kite d.o.o u Čeneju čije svečano otvaranje je zakazano za 13. jun, veliku finansijsku podršku dala je Neprofitne organizacije HEPA Zrt (Mađarska agencija za razvoj izvoza/Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt), u okviru projekta Programa za podršku investicijama Zapadnog Balkana. Kako je istakao GaborJenei, zamenik izvršnog direktora, HEPA Zrt bilo je veliko zadovoljstvo da se pomogne uspšenoj kompaniji kakva je Kite d.o.o da unapredi svoju delatnost.

-Agencija Hepa Zrt je Mađarska agencija za pomoć inostranim preduzećima. Naš uspeh zavisi od toga koliko su uspešne naše firme u inostranstvu kojima pružamo pomoć. Reč je o investiciji u vrednosti 2,5 miliona evra, od čega je naša agencija obezbedila 50% iznosa, rekao je Jenei.    

Generalni direktor kompanije Kite d.o.o Imre Kiš podsetio je na najvažnije ciljeve u radu. To su uvođenje najsavremenijih tehnologija koje predstavljaju Kite d.o.o. kako inputa i formulacija koji se koriste u biljnoj proizvodnji, a čine sektor Agronomije,  tako i u poljoprivednoj tehnici, zatim podrška korisnicima u svakom segmentu rada, saradnja sa poljoprivrednim gazdinstvima kroz maksimalno iskorišćenje programa podrške kao i stvaranje efikasnog i kvalitetnog radnog okruženja. Ove ciljeve je kako je rekao Imre Kiš kompanija Kite d.o.o već ostvarila, a kako bi se unapredila saradnja sa poljoprivrednim gazdinstvima bilo je neophodno realizovati investicije, između ostalog i u izgradnju novog Logističko-distributivnog centra u Sremskoj Mitrovici.

-Samo ovako moderni i dobro opremljeni kompleksi mogu da omoguće visok standard edukacije koji nastojimo da Vam obezbedimo. Pravi primer ovoga jeste servisna radionica opremljena najsavremenijim alatima i dijagnostičkim instrumentima, što nam omogućava da vašemašine i opremu pripremimo za siguran i pouzdan dugotrajan rad. Pri realizaciji investicija trudili smo se i da smanjimo fizičku distancu, približavajući se poljoprivrednim gazdinstvima.  Samim tim, naše aktivnosti i vašu organizaciju rada činimo efikasnijom. Sve aktivnosti na očekivanom visokom nivou usluga, u našoj poslovnoj jedinici trenutno pruža 11 zaposlenih reako je obraćajući se na otvaranju u prvom redu poljopirvednim proizvođačima-najznačajnijim partnerima Imre Kiš.

Otvaranju novog Centra kompanije Kite d.o.o u Sremskoj Mitrovici prisustvovao je i ministar poljoprivrede Republike Mađarske  Ištvan Nađ koji je, kako je rekao izuzetno zadovoljan što je na poseban dan koji se u Mađarskoj obeležava crvenim slovima kao dan  pčelara i meda, u mogućnosti da prisustvuje ovom važnom događaju, kao i zbog toga što je kao poklom poljoprivrednicima u Srbiji doneo kišu koja je preko potrebna.

 -U proteklom  periodu imali smo jako puno izazova, promena klime i sušne  periode koji su nam naneli jako puno briga uz kovid. Sada  se odvija rat u našoj neposrednoj blizini što predstavlja novi izazov. Imajući sve to u vidu naša pažnja se usmerava ka jednom jedinom cilju, a to je da imamo  dovoljno hrane, rekao je ministar Ištvan Nađ i dodao da to potvrđuje i činjenica da je u međuvremnu i na društvenom planu došlo do velikih pormena  i da je agrarna poljoprivredna proizvodnja došla u prvi plan u svim  diskusijama koje se vode na javnim mrežama.

Nađ je izrazio i zadovoljstvo što je kompanija Kite Zrt, jedna od najuspešnijih poljoprvirednih proizvođača u Mađarskoj našla svoj dom i u Srbiji, ali i pohvalio domaće poljorpivrednike na šta su ga navele veoma dobro obrađene njive koje je imao priliku da vidi dolazeći u Sremsku Mitrovicu. Da bi se ostvarili željeni rezultati u poljoprivrednoj proizvodnji odnosno obezbedilo dovoljno hrane potrebno je osim dobrih resursa koji postoje obezebediti i odgovarajuće tehnologije.

-Znamo I vidimo  da imate izuzetno dobre prirodne resurse za proizvodnju i uz tu osnovu prilažemo, uz vaš rad I trud svo ono znanje koje se nalazi u Kite.  Dakle sva tehnologija  I svo ono znanje koje se nalazi u ovom preduzeću biće vam od izuzento veliek koristi, a  ja vam  želim da to znanje I iskustvo koristite što šire i na bazi toga budite veoma uspešni, rekao je ministar Ištvan Nađ i dodao da ga posebno raduje činjenica da je osnova  ove saradnje prijateljstvo ovih zemalja.

I ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izrazio je zadovoljstvo zbog otvaranja novog Logističko-distributivnog centra posebno što je otvoren u Sremskoj Mitrovici, na prostoru za koji je oduvek znao da će na njemu biti nešto važno. A, kako je rekao život je namestio i udesio da tu bude svetski simbol poljoprirede John Deere.

- To  bez ljudi iz Kite d.o.o ne bi nikad moglo i naravno bez srpskih poljorpivrednika. Zato  čestitam svima vama zajedno, što ćemo imati  jednu dobru  bazu iz koje ćemo moći da razvijamo poljoprivedu na ovom prostoru, zaključio je ministar Nedimović.

Marija Antanasković 

Foto: Goran Mulić