U Sopotu su u petak, 3. juna obeležena dva jubileja: 50 godina kultne RTS-ove emisije “Znanje imanje” i decenija Sajma biološki vredne hrane „Milena Tatar". Prema rečima  Jasmine Nikitović Stojičić, urednice “Znanja imanja” i inicijatora organizacije ovog sajma, hrana, pored toga što je potreba i zadovoljstvo, trebalo bi da bude i biznis. Konkretno, potrebno je da poljoprivredni proizvođači ostvare profit, ali  i da vode računa o zdravlju zemljišta i prirode, odnosno važno je da proizvode hranu tako da pomire ekonomiju i ekologiju.
Gradska opština Sopot, na čelu sa predsednikom Živoradom Milosavljevićem već čitavu deceniju  podržava inicijativu i organizaciju Sajma biološki vredne hrane, u čast pokojne  Milene Tatar,  poreklom iz ovog kraja. Svake godine na ovom sajmu svoje proizvode izlože proizvođači organske i zdravstveno bezbedne hrane, a to su uglavnom žene. Stoga je postojanje ovog sajma i želju da opstave i u narednom periodu,  posebno podržala Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti u Republici Srbiji, kao i Senad Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Podršku organizaciji Sajma pružili su i predstavnici struke, prof. dr Miladin Ševarlić, koji je u svom govoru posebno istakao značaj očuvanja “zdravlja” zemljišta, kao i dr Luka Radoja. Nova knjiga “Proizvodnja hrane u skladu sa prirodom”, čiji je autor dr Luka Radoja bila je poklon učesnicima Sajma, koji su, takođe, dobili i Zahvalnicu organizatora. 
Dobitnik Zahvalnice za aktivno praćenja Sajma zdrave hrane “Milena Tatar” u Sopotu je i list “Poljoprivrednik”, koji na svojim stranicama aktivno podržava razvoj organske poljoprivrede i ženskog preduzetništva u okviru nje.
G. Radović
Foto: G.M.