Aplikacija „E-berba” je dostupna svim poljoprivrednim proizvođačima potpuno besplatno, a omogućava jednistavno upravljanje berbom voća i povrća, kao i kontrolu prinosa i troškova. Aplikacija je namenjena svim gazdinstvima koje se bave biljnom proizvodnjom sa manjim ili većim brojem berača. Ova inovativna digitalna alatka omogućava:

  • Praćenje učinka berača u realnom vremenu, provera kilaže i učinka po parcelama
  • Dodavanje parcela i kreiranje nezavisnih vrednosti po parcelama. Dodavanje i analize po berčima
  • Kreiranje izveštaja po danima, parcelama ili po berbi u celosti

„E-berba” je besplatna aplikacija i može se preuzeti na portalu www.eberba.rs, kao i na Google Play servisu. Cilj je da se podrži digitalizacija rada poljoprivrednih gazdinstava, odnosno da se olakša i modernizuje rad u poljoprivredi. U planu je da aplikacija dobije nove funkcionalnosti  u narednom periodu i da ostane besplatna za sve korisnike u Srbiji.

Aplikacija je razvijena u okviru projekta Akademsko selo koji je pokrenut kao inicijativa grupe donatora iz dijaspore. Projekat sprovodi Fondacija Ana i Vlade Divac u okviru svojih aktivnosti za podršku razvoju poljoprivredne proizvodnje u Srbiji. Pored ovog projekta, Fondacija razvija i druge projekte i konkurse za podršku razvoju poljoprivredne i prehrambene proizvodnje širom Srbije, kao što su stručne obuke i ulaganja u sredstva za rad i razvoj poljoprivrednih gazdinstava.