"Festival kuglova" biće održan od 3. do 5. juna 2022. u Sremskim Karlovcima u organizaciji fondacije Zavičajna kuća” i Udruženje građana "Petrovaradin Media".I ove godine organizatori Festivala su za sve posetioce pripremili bogat izložbeni i kulturno-umetnički program koji počinje 3. juna. Naime u petak, prvog dana Festivala za 11.00 sati je najavljeno otvaranje izložbe  slika neafirmisanih slikara - Fondacija "Zavičajna kuća", ulica Andreja Volog 1A. Večernji časovi rezervisani su za najmljađe za koje će od 18.00 sati biti organizovan program u pešačkoj zoni na centralnom gradskom trgu.

U subotu 4. juna u 13 časova planirano je proglašenje najboljeg ovogodišnjeg kuglofa na Festivalu kuglofa i dodela nagrada. Nakon toga, proizvođači tri prvoplasirana kuglofa će ponovo izradi svoje pobedničke kuglofe na Izlagalištu, pred publikom. Istog dana, u 20 časova biće održan koncert horova crkve Presvetog Trojstva. Za posetioce Festivala u periodu od 10.00 do 23.00 sata biće organizovana  celodnevna postavka sajamsko – turističkog karakterakoja obuhvata izlaganje kuglofa, karlovačkih vina i bermeta, začinskog bilja, suvenira, antikviteta, ručnih radova i starih zanatskih proizvoda.

U subotu i nedelju biće organizovane revije narodnih nošnji i odevnih predmeta proizvedenih u tehnici starih zanata, priredbe i radionice za decu, nastupi horova, muzičkih ansambala, izložbe i druge interesantne aktivacije.

Cilj održavanja "Festivala kuglofa" je očuvanje tradicije i kulture Podunavskih Švaba, ali i svih sugrađana koji neguju duh tolerancije i dobrosusedstva, po kojima je Vojvodina naširoko poznata

Posebno mesto u nemačkoj kuhinji zauzimao je kolač kuglof, nekada neizostavna poslastica na nedeljnoj trpezi i brend opštine Sremski Karlovci. Upravo zbog toga, važan događaj na festivalu je i takmičenje u pravljenju kuglofa, gde stručni žiri ocenjuje i nagrađuje tri najuspešnije pripremljena kolača.

M.A