Rast cena žitarica i izostanak iz trgovanja sojinog zrna, obeležili su nedelju za nama na robno-berzanskom tržištu. Nastavljena je veća ponuda svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Ukupno je prometovano 5.250 tona robe finansijske vrednosti 213.416.500 dinara. Od samog početka nedelje, na tržištu kukuruza bila je primetna veća ponuda. Prodavci su ovu žitaricu držali su na višem cenovnom nivou u odnosu na nedelju ranije, navodi se između ostalog u Nedeljnom izveštaju Produktne berze iz Novog Sada koji potpisuje Anja Jakšić.

 Tako je kukuruz nuđen po ceni od 33,60 do 34,20 din/kg, a već krajem nedelje, ponuda je bila na cenovnom nivou od 34 din/kg što nije naišlo na adekvatan odgovor tražnje. Na paritetu FCA, ugovori za kukuruz zaključeni su u cenovnom rasponu od 33,20 do 34 din/kg. Kukuruz sa povišenim procentom vlage trgovan je od 33,20 do 33,50 din/kg. Ponder cena prethodne nedelje bila je 33,88 din/kg, što predstavlja rast od 3,26%.

Nakon perioda veće aktivnosti, drugu nedelju za redom, odnosno u periodu od 23. do 27. maja, tržište pšenice je mirnije. Primetna je bila i  veća ponuda u odnosu na tražnju. Krajem nedelje tražnja za pšenicom roda 2021. godine je izostala, ali je zabeležena tražnja novog roda pšenice po ceni od 40 din/kg bez PDV-a. Ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 42 do 44 din/kg, a ponder cena iznosi 43,29 din/kg. Bez obzira na povećanu ponudu, ova žitarica beleži rast cene u odnosu na prošlu nedelju od 6,09%.

U odnosu na prošlu nedelju, kada je na tržištu soje zabeležena veća aktivnost, tokom prethodne nedelje trgovanje ovom uljaricom je izostalo. Ponuda na robno-berzanskom tržištu se početkom nedelje kretala na istom cenovnom nivou kao i nedelju ranije, međutim bilo je očigledno odsustvo tražnje. Sredinom nedelje, kupci i prodavci bili su na različitim cenovnim nivoima, te nije došlo do realizacije berzanskog ugovora. Interesovanje kupaca se krajem nedelje povećalo. U tražnji cena soje bila je po ceni od 76,50 din/kg, ali ponuda je izostala, što ukazuje na pad cene ove uljarice.