Na 89. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu nakon dve godine pauze zbog pandemije korona virusa održan je tradicionalni "Dan Žitara". U organizaciji Udruženja „Žita Srbije“. Sa najreprezentativnijeg skupa prerađivača i izvoznika žitarica  u Srbiji poslate su poruke o teškom materijalnom položaju  u kome su se, zbog zabrane izvoza, članovi ovog udruženja našli  ne svojom krivicom. Pomoćnik ministra poljoprivrede dr Nenad Katanić istakao je da država  razume i želi da pomogne izvoznicima.
„U narednom periodu  Udruženje za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica „Žitra Srbije“  i Ministarstvo poljoprivrede zajednički će raditi i donositi  mere kako bi  se obezbedio nesmetan izvoz tržišnih viškova pšenice, kukruza, soje... „, rekao je Katanić.
Za postignute izvozne rezultate u 2021. godini dodeljene su povelje: Sveukupno  prvo mesto  i priznanje za najvećeg izvoznika žitarica i ulja u 2.021. godini pripalo je  kompaniji CHS(Novi Sad). Pojedinačno najveći izvoznik kukuruza je „Agroglob“(Novi Sad),pšenice CHS(Novi Sad), soje ANOVA NNL(Sremska Kamenica), ječma Ahareal Serbia (Novi Sad),suncokretovog  ulja Victoria Oil (Šid), sojinog ulja Sojaprotein(Bečej), suncokretove sačme Dijamant(Zranjanin) i uljane repice Konzul(Novi Sad).
 
Tekst i foto: K. R.