Tradicionalni, 11. po redu Organic konkurs NLB komercijalne banke, kojim se dodeljuju nagrade za najbolje projekte iz organske proizvodnje danas je zvanično završen. Na konkurs je dospeo 61 projekat, a najboljih pet svečano je proglašeno na Novosadskom međunarodnom poljoprivrednom sajmu. Pobednici konkursa dobili su po 500.000 dinara za realizaciju svojih ideja, a konkursna sredstva uručio im je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Nagrađeni su: Branislav Anđelić, za projekat „Zasnivanje zasada tamjanike rezistentnim klonom“, Dušan Vukomanović za projekat „Izgradnja i opremanje objekata za vrcanje i skladištenje organskog meda“, Ivan Radičević, čiji projekta nosi naziv „ Povećanje održivosti i napretka domaćinstva kroz zaokružen proces proizvodnje od njive do gotovog proizvoda“. Pored navedenih, nagrađeni su i Bojana Ristić  za projekat „Proizvodnja organske zimnice“ i Opšta zemljoradnička zadruga „Darovi Lužnice“

Ministar Nedimović istakao je da organska proizvodnja dobija sve veću podršku i da će se taj trend nastaviti i u budućnosti. Svet sve više traži organske proizvode a, kako je rekao, važno je otići i korak dalje pa kupcima ponuditi prerađevine. Upravo ovaj konkurs, kako je naglasio ministar, potvrdio je značaj stvaranja dodate vrednosti kroz preradu organskih proizvoda.

Tekst i foto: A.Milić