Vlada Vojvodine je na sednici održanoj 18. jula 2012, kojoj je presedavao dr Bojan Pajtić, razmatrala informaciju o stanju useva u Pokrajini kao i obezbeđenju  uslova za  umanjenje posledica  usled velike suše koja traje više od dvadesetak dana. Prema procenama poljoprivrednih savetodavnih službi u Pokrajini, usevi se, usled nedostatka padavina, nalaze u kritičnom stanju.
U Sremu čak 70 odsto kukuruza podgoreva, a ništa nije bolja situacija ni na poljima u Banatu i Bačkoj  gde su, osim kukuruza, ugroženi i  soja, suncokret i šećerna repa. Procena je da bi prinos soje, ukoliko  u dogledno vreme ne bude padavina, mogao biti manji i za 70 odsto, repe 40-50 odsto dok  se kod suncokreta  može očekivati  skraćenje vegetacije i prinos umanjen za 20 do 25 procenata.
Vlada Vojvodine je prihvatila informaciju i zadužila Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu da pripremi posebno obaveštenje za sve lokalne samouprave u Pokrajini o postupanju u uslovima elementarne nepogode. Nakon sagledavanja kompletnog stanja biće upućen zahtev Vladi Srbije da  u AP Vojvodini, usled posledica suše, proglasi elementarnu nepogodu.