Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, danas je u Novom Sadu svečano otvorio 89. međunarodni poljoprivredni sajam. Javnosti su se zajednički obratili Vučić i Viktor Orban, premijer  Mađarske, države koja je ujedno i ovogodišnja zemlja partner Sajma.

Vučić i Orban istakli su dobru saradnju dve države, kao i da zahvaljujući tome ne moramo da se bojimo da će bilo kome od nas nedostajati hrana i energenti.

Možemo računati jedni na druge, poručili su Vučić i Orban i istakli da ceo svet čeka teška zima zbog krize u Ukrajini. Misija poljoprivrede je jako važna, naglasili su, jer ni jedan hektar zemlje ne sme ostati neobrađen kako bi, ne samo u Evropi, nego i u celom svetu, bilo što manje gladnih.

Da podsetimo, Poljoprivredni sajam u Novom Sadu traje od 21. do 27. maja, a na njemu će se predstaviti više od 1.100 izlagača iz 21 zemlje.

Posetioci Sajma, kao i ranijih godina moći će da vide bogatu ponudu najsavremenije poljoprivredne mehanizacije, izložbu domaćih životinja, u okviru koje će se predstaviti i genetički resursi. Tradicionalno će se predstaviti i organski proizvođači, proizvođači proizvoda sa oznakama geografskog porekla i srpski kvalitet, pčelari i mnogi drugi.

Pojedinačne ulaznice za Sajam staju 600 dinara, dok u kolektivnim posetama koštaju 400 dinara po osobi. Za penzionere, kolektivne posete, đaka i studenata i decu od 7 do 12 godina ulaznica je 300 dinara. Porodični dan je u sredu, 25. maja. Tada cela porodica sa decom do 14 godina, može da poseti Sajam uz jednu ulaznicu kupljenu za 600 dinara. Sve kupljene ulaznice su i kuponi za učestvovanje u Poklon-igri.

Najsrećniji posetioci sa kupljenim ulaznicama dobiće na poklon traktor Belarus 80 i HMS rasipač mineralnog đubriva, dar Agropanonke.  Kompanija Kite DOO daruje John Deere 5045D, a preduzeće MBV iz Vršca poklanja prikolicu Palazoglu nosivosti 10 tona i prskalicu od 600 l.

 Radno vreme Sajma je od 9 do 19 časova.

A.M.