Na 89. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu najavljeno je učešće 1.100 izlagača. Sajamske kapije otvaraju se 21. maja , a posetice će primati do 27. maja. Zemlja partner najznačajnije agrarne manifestacije ne samo u Srbiji nego u regionu  ove godine je Mađarska, a osim iz ove zemlje najavljeno je učešće izlagača iz još 23 države.

Kako je na danas održanoj konferenciji za novinare u Kongresnom centru „Master“ rekao generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković Poljoprivredni sajam se ove godine, nakon dve godine pandemije vraća u uobičajne okvire održavanja. Da se Sajam vraća u stare okvire potvrđuje i to što će ove godine biti popunjen 75 odsto prostora od onog kada je ova sajamska manifetacija bila održana na rekordnom prostoru, 2019. godine. I ove godine posetioci će na Sajmu biti u prilici da vide bogatu izložbu poljoprivredne mehanizacije koja zauzima najveću izlagačku površinu, ali i druge brojne sadržaje. Kako je najavljeno na Sajmu, najskuplji izlagački eksponat poljoprivedne mehanizacije će biti silažni kombajn nemačkog proizvođača Krone, model Big X 680 čija cena iznosi 450.000 evra sa PDV-om. I ove godine na Sajmu će biti organizovan Dan stočara u četvrtak, a organizatori veruju da će i ove godine veliku pažnju posetioca privući najveće grlo stoke, bik Veliša sa svojih 1.800 kilograma.

Zemlja partner ove godine je Mađarska, država u kojoj je, kako je na konferenciji rekao njegova ekselencija Ambasador Republike Mađarske dr Atila Pinter poljopriveda jedna od najrazvijenijih u Evropi. Da je saradnja dve države, Mađarske i Srbije na najvišem nivou potvrđuje i činjenica što će 89. poljoprivredni sajam otvoriti premijer Republike Mađarske Viktor Orban i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Zemlja partner organizuje bogatu izložbi na predstojećem sajmu, a svoje štandove imaće na otvorenom i zatvorenom prostoru. Kroz izložbu poljoprivrednih proizvoda, između ostalog vina ali i tradicionalnih mađarskih specijaliteta, kao i  kulinarskih specijaliteta, slatkih i slanih posetiocima će približiti poljoprivredu Mađarske. Za vreme Poljoprivrednog sama biće organizovana i izložba fotografija čjii će jedna deo biti prezentovan u Novosadskom pozorištu.za sve zainteresovane privrednike na štandu izlagača iz Mađarske biće organizovani B2B susreti.

Mnogobrojne aktivnosti i bilateralne razgovore na Sajmu će voditi predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Osim  toga u organizaciji Ministartva ove godine će u hali 23 biti organizovana pčelarska izložba, najavio je Senad Mahmutović državni sekretar Ministarstva poljoprivrede.

Kuriozitet Sajma biće i izložba stare poljoprivredne mehnaizacije koju u saradnji sa Novosadskim sajamom organizuje Muzej Vojvodine i Muzej Žeravica iz Novog Miloševa.

Za sve posetioce organizovana je tradicionalno i nagradna igra. Ove godine darodavci su preduzeće Agropanonka koja daruje traktor Belarus 80 i HMS rasipač mineralnog đubriva, zatim kompanija Kite DOO koja će sretnom dobitniku uručiti traktor John Deere 5045D. Preduzeće iz Vršca MBV poklanja prikolicu Palazoglu nosivosti 10 tona i prskalicu od 600 l.

U subotu, 21. maja, na Dan otvaranja 89. poljoprivrednog sajma izlagači servis će raditi u periodu od 8 do 10 časova, a zatim ponovo od 13 do 17 časova. U peirodu od 10 do 13 sati izlagački servis neće raditi, a u istom periodu će biti zatvoren i ulaz na Sajam kroz Aulu. Za posetioce će biti otvorene kapije teretnih ulaza kao i ulaz između hala 8 i 9.

Podsećamo da je generalni sponzor ovogodišnjeg sajma Globos osiguranje, Poštanska štedionica-banka partner Poljoprierdnog sajma, dok je Al Dahra ovogodišnji zlatni sponzor.   

M.A