Centar za tranziciju i ljudska prava Spektar pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i u saradnji sa Privrednom komorom Srbije organizuje Konferenciju o digitalnoj pismenosti i samozapošljavanju žena u ruralnim područjima ,,Selo na klik".

Konferencija će se održati 05. maja 2022. godine sa početkom u 10 časova u Privrednoj komori Srbije i okupiće do 100 predstavnica ženskih udruženja iz cele Srbije iz najvećih gradova – Niša, Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Subotice, Kragujevca, Kruševca i ostalih iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, turizma, domaće radinosti, predstavnike državnih institucija i nevladinog sektora.

Cilj projekta ,,Selo na klik“ je podizanje svesti o važnosti digitalne pismenosti za ekonomsko osnaživanje žena iz ruralnih područja, posebno kada je reč o zapošljavanju i samozapošljavanju, ali i prilika da se žene preduzetnice i buduće preduzetnice upoznaju, razmene iskustva i umreže.

Važno je napomenuti da je samo 27,3% njih digitalno pismeno, 12% nema zdravstveno osiguranje, a tek svaka deseta žena je vlasnica kuće ili imanja.

Konferenciju će otvoriti Milena Bićanin, viša savetnica u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Program započinje prezentacijama:„Primeri dobre prakse u oblasti ženskog preduzetništva u ruralnim područjima“. U okviru primera dobre prakse predstaviće se onlajn prodavnica „Ženska pijaca“, koja okuplja 9 ženskih poljoprivrednih gazdinstava i 2 ženske preduzetničke radnje iz Kolubarskog okruga, poljoprivredno gazdinstvo „Anine domaće zimnice“ iz Ovsišta i poljoprivredno gazdinstvo „Malo selo Bojanovići“ iz Čejetine.

Sledi panel diskusija: „Digitalna pismenost – šansa za ekonomsko osnaživanje žena“. Učesnice u panel diskusiji su:

•           Malina Stanojević - Udruženje žena ,,Sačuvajmo selo“, Priboj

•           Đurđinka Jovanov- „Mama Đuđin sir“,  Kovilj

•           Gordana Šokšić - Biofarma Šokšić,Zrenjanin

•           Dževida Ninkov - direktorka Sektora za kredite i garancije Fonda za razvoj

•           Milena Bićanin - viša savetnica u MTT

A.M.