Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, održana je prva sednica zajednice državnih Poljoprivrednih fakulteta Srbije, 27. aprila. Sastanku su prisustvovali dekani Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, zemunskog Poljoprivrednog fakulteta, Agronomskog poljoprivrednog fakulteta u Čačku, Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu i Poljoprivrednog fakulteta u Lešku. 
Aktuelna situacija, kao i ona od pre dve godine samo potvrdjuju koliki je značaj poljoprivrede u svakodnevnom životu, a to je i bio motiv da se oragnizuje ovakav sastanak.
Prof. dr Nedeljko Tica, dekan novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, obraćajući se novinarima, istakao je da je tema  ovog  sastanka dogovor o osnivanju asocijacije poljoprivrednih fakulteta, s ciljem da se razmene iskustva  o visokom obrazovanju u poljoprivrednoj struci. Podsetio je da  predstoji  upis nove generacije studenata te je  potrebno je proanalizirati kako se odvijao tokom prethodnih godina. Važno mesto u razgovoru zauzima  i način finansiranja nauke i visokog obrazovanja u narednom periodu. Takodje, razmena iskustava medju ovim  visokoobrazovnim ustanovama  omogućiće budućim studentima da po završenom fakultetu dobiju sva potrebna saznanja koja bi omogućila transfer stečenih znanja u praksu
- Ovaj  kao i susret svih Poljoprivrednih fakulteta s područja bivše Jugoslavije,  koji se očekuje u narednom periodu, treba da omoguće da se uputi jedna zajednička poruka državnim institucijama  koliko je važno  visoko obrazovanje u poljoprivredi,  s obzirom da se  bez hrane ne može, istakao je prof. dr Tica. 
Zajednički problemi sa kojima se susreću svi fakulteti je kako  povećati broj studenata. Zatim rešavanje problema finansiranja, pre svega u sticanju dela sopstvenog prihoda ali i u segmentu gde se očekuje od države da poveća iznos  za  finansiranje postojećih troškova. Takodje neophodna je i identifikacija imovine koju je fakultet stekao sopstvenim prihodima. 
Prof. dr Dušan Živković, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, istako je važnost timskog rada bez koga nema ni uspeha. Naglasio je da nije dovoljno samo da se povežu fakulteti. Da bi naša zemlja bila uspešna i iskoristila potencijal koji ima  u ovoj oblasti,  po uzoru na  zemlje koje su to već uradile,  osim dobrog obrazovanja neophodni su i izvori finansiranja. Zato važne odluke koje se odnose na poljoprivredu moraju da donose zajedno i državni organi i struka
.
T.Gnip
Foto: G. Mulić