Oko pedeset traktora učestvovalo je u današnjoj protestnoj vožnji udruženja poljoprivrednika Banata u Zrenjaninu kojom su ponovo izrazili nezadovoljstvo stanjem u poljoprivredi. Paori su u prethodnom protestu koji je održan pre 14 dana upozorili na probleme sa kojima se suočavaju  već duže vreme i pokazali nezadovoljstvo ponuđenim rešenjima državnih organa.

Juče su se poljoprivrednici više udruženja iz Vojvodine odazvali pozivu Vlade Srbije da razgovaraju o zahtevima zbog kojih su pokrenuli proteste. Sastanku su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministri finansija Siniša Mali i poljoprivrede Branislav Nedimović. Predstavnici poljoprivrednika prepoznaju interesovanje nadležnih da se situacija promeni, kaže ratar iz Zrenjanina Slavko Vukov.

„Rekao bih da smo sasvim valjano i celovito obrazložili sve naše probleme i zašto tražimo sve to što tražimo. To je pre svega ukidanje akcize na dizel gorivo koje se koristi u poljoprivredi. To je bolna tačka za sve nas i problem koji dugo traje. U poslednje vreme pogotovo, jer derivati poskupljuju i za nas je to sve veći trošak. Razumeli smo da se taj problem ne može rešiti brzo, već traži sistemsko rešenje na duge staze, kako bi se unelo kao stavka u budžetu. Ipak, mora se razumeti da je problem sa gorivom finansijski udar na naša gazdinstva i potrebna su hitnija rešenja, jer je to epicentar naših problema“, objašnjava Vukov.

Paori traže subvenvije od 200 evra po hektaru u ratarskoj proizvodnji i smatraju da je to jedini način da se kompenzuje negativan uticaj previsokih cena veštačkih đubriva. Smatraju da bi to bila efikasna mera.

Vukov dodaje da poljoprivrednicima na jučerašnjem sastanku ništa nije obećano i da će sutra, 25. februara, ponovo otići na sastanak u Beograd. Dodaje da ne zna šta će im sutra biti ponuđeno, ali da će posle sastanka odlučiti šta će dalje.

Tekst i foto: A.Mihajlović