Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je danas Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2022. godinu.

Za kupovinu praznih kuća, program Ministarstva za brigu o selu, ove godine opredeljeno je 500 miliona dinara, a maksimalni iznos po jednoj nekretnini iznosi 1,2 miliona dinara.

Posle veoma uspešnog programa sprovedenog u 2021. godini, bespovratna sredstva se i ove godine dodeljuju mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

-Još 500 porodica može da računa da će ove godine dobiti svoj dom na selu, poručio je danas u Palati Srbija ministar za brigu o selui kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Krkobabić.

Predsednik Akademijskog odbora za selo i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije akademik Dragan Škorić ocenio je da je ovo istorijski momenat povratka ljudi iz gradova u sela Srbije.

-Želja nam je da sela ponovo ožive i mi koji se bavimo naukom i strukom treba da pomognemo koliko god možemo mladim ljudima da se aktiviraju zapušteni resursi na selu, rekao je Škorić.

Član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, agroekonomista Milan Prostranizrazio je zadovoljstvo što ovo postaje dugoročan projekat koji treba da vrati mlade u selo, ali i pomogne im da tamo i ekonomski opstanu.

U 2021.godini je za ovaj program izdvojeno 686,5 miliona dinara,kupljena je 651 seoska kuća sa okućnicom u 100 jedinica lokalnih samouprava, pa je svoj dom na selu dobilo je 515 bračnih i vanbračnih parova, 81 mladi poljoprivrednik/ca i 55 samohranih roditelja.

Najveće interesovanje do sada je bilo u Bačkoj Palanci, Apatinu, Kikindi, Kuli, Somboru, a na jugu u Pirotu, Aleksincu, Dimitrovgradu, Svilajnacu...

Tekst javnog konkursa za kupovinu seoske kuće sa okućnicom objavljen je danas u glasilima sa nacionalnom pokrivenošću i na sajtu Ministarstva za brigu o selu www.mbs.gov.rs.