Neuobičajeno slab promet na novosadskoj “Produktnoj berzi” obeležio je proteklu nedelju. Razlog za ovu situaciju, pre svega se vidi u smanjenoj aktivnosti učesnika na domaćem robno-berzanskom tržištu usled cenovnog spreda između kupaca i prodavaca. Do četvrtka, učesnici su bili oprezni u trgovanju, zbog izveštaja USDA koji je objavljen sredinom protekle nedelje. Statistički je zabeležen pad cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Ukupan promet, u periodu od 7. do 11. februara, je iznosio 1.387,30 tona robe (-84,67%), finansijske vrednosti 68.684.194, dinara (-77,61%).

Za razliku od prethodne nedelje, gde je kukuruz imao apsolutni količinski primat u trgovanju, u nedelji za nama zabeležena je smanjena aktivnost izvoznika i domaćih prerađivača za kupovinom ove žitarice. Berzanski ugovori tokom nedelje, na paritetu FCA (fco-utovareno), zaključeni su po ceni od 27 din/kg. Ovo je ujedno bila i ponderisana cena kukuruza u prethodnoj sedmici. U odnosu na podatak iz nedelje ranije, cena kukuruza je niža za 0,67%. Bez obzira na statistički pad cene, može se konstatovati da je cenovni nivo kukuruza bio bez većih oscilacija.

Najveće cenovne oscilacije, bile su prisutne na tržištu soje. Početkom naznačenog perioda, kupoprodajni ugovori su realizovani na cenovnom nivou od 74din/kg, što je dovelo do silaznog trenda ove uljarice. Nakon izveštaja USDA, cene u Čikagu su bile podržane usled rastućih strahovanja oko vremenskih prilika u Južnoj Americi. Još jedan od faktora koji je imao uticaja, jeste, rod soje u Brazilu koji je procenjen na 134 miliona tona, u poređenju sa prošlomesečnom procenom od 139 miliona tona i decembarskom procenom od 144 miliona tona. Argentinska proizvodnja sojinog zrna se očekuje da bude snižena. Sam kraj nedelje, na organizovanom robno-berzanskom tržištu donosi intenzivniju tražnju i zaključenje ugovora po ceni od 74,70 din/kg. Trgovalo se isključivo uz obračun kvaliteta za promptnu isporuku. Ponderisana cena iznosi 74,55 din/kg, što je blagi pad 0,23%. Tokom januara, uvoz ove uljarice je iznosio 5.929 tona, dok je izvezeno svega 120 tona jer cene na FOB-u nisu prihvatljive kod nas. Smanjena ponuda i potražnja od strane domaćih prerađivača i trgovaca u prethodnom periodu, zadržala je visok cenovni nivo ove uljarice na domaćem tržištu.

Na tržištu pšenice, nije bilo bitnijih promena na strani tražnje. Pasivnost je i dalje prisutna. Prometovano je svega 150 tona, na cenovnom nivou od 31 din/kg, što predstavlja ponderisanu cenu protekle nedelje. U odnosu na prethodni upoređujući podatak, ova žitarica je pojeftinila za 1,27%. Trgovalo se kvalitetnijom pšenicom sa minimum 12,5% proteina sa klauzulom "gratis lager" do 19. marta. Na domaćem tržištu, izvozna aktivnost je bila smanjena, što se odrazilo na nedeljni promet. Osim na domaćem tržištu, tražnja u Ukrajini je bila slabija sa ograničenom ponudom na tom tržištu.

Cene đubriva su u padu. Ruska UREA, pakovanje 500/1, prometovana je po ceni od 96,42 din/kg. Ruski AN, 900/1, na paritetu CPT (fco-isporučeno), prometovan je u cenovnom rasponu od 83,48 do 84,07 din/kg, sa jasnom tendencijom pada cene.

M.A