Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić izjavio je 14. marta da će trećina sredstava kredita Ujedinjenih Arapskih Emirata od 100 miliona dolara biti iskorišćena ove godine i to za navodnjavanje 25.000 hektara, a da će ostatak sredstava biti povlačen sukcesivno, kako se projekti budu realizovali, objavljeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede.
- Svake godine gledaćemo da utrošimo po trećinu namenjenih sredstava, ali ako budemo mogli da ih utrošimo ranije, ranije ćemo i povući tranšu kredita. Projekti za navodnjavanje su spremni, a od ukupno 14 projekata, 11 može odmah da počne s realizacijom jer imaju građevinsku dozvolu. U Vojvodini će biti realizovano 11 projekata, a tri na teritoriji centralne Srbije. Planiramo da tokom ove godine navodnjavanjem pokrijemo 25.000 hektara površine zahvaljujući tim projektima, a proporcije su jednake kako za teritoriju centralne Srbije, tako i Vojvodine, rekao je ministar Glamočić.
Kompletna sredstva trebalo bi da se utroše do 2017. godine i to za kopanje kanalske mreže, prenamenu sistema koji su služili samo za odvodnjavanje, a u budućnosti će služiti i za navodnjavanje u sušnim uslovima, kazao je ministar. Voda će biti "dopremljena" do njiva, odnosno krajnjih potrošača, a dok ne stignu sredstva iz arapskog kredita, Ministarstvo će obezbediti povoljne dinarske kredite za navodnjavanje i druge poljoprivredne poslove s povoljnom kamatnom stopom od šest odsto, navedeno je na sajtu.