U Beogradu su potpisiani ugovori o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini po osnovu prava prečeg zakupa. Ovo pravo je ostvarilo ukupno 112 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava koja se bave uzgojem stoke, kao i registrovana poljoprivredna gazdinstva koja su vlasnici infrastrukture na državnom zemljištu (sitemi za odvodnjavanje, navodnjavanje, plastenike, voćnjake...).


– Kada govorimo o stočarima, vlasnicima goveda i ovaca, pravo zakupa su dobili na 12 godina, vlasnici umatičenih svinja ovo pravo su dobili na osam godina, vlasnici neumatičenih na četiri godine dok je za infrastrukturu dužina zakupa 15 godina. Nakon davanja zemljišta po osnovu prava prečeg zakupa preostalo poljoprivredno zemljište u državnoj svojini daje se u zakup putem oglasa zainteresovanim poljoprivrednicima na period od 12 godina zakupa – naglasio je Gradski sekretar za poljoprivredu Savo Pavičić  koji je prisustvovao potpisivanju ugovora.

Prema njegovim rečima, poljoprivredno zemljište već je opredeljeno na besplatno korišćenje državnim institucijama, kao što su fakulteti, instituti, zavodi i škole.

Pavičić je na današnjem sastanku, nakon potpisivanja ugovora, razgovarao sa poljoprivrednicima o problemima sa kojima se suočavaju u svom poslu, kao i o načinima njihovog rešavanja. On im je ovom prilikom ukazao na mogućnosti ostvarivanja prava na razne vrste podsticaja koje Sekretarijat za poljoprivredu daje zainterosovanim poljoprivrednicima.