Francusko ministarstvo poljoprivrede donelo je 15. marta uredbu kojom se zabranjuje prodaja, upotreba i gajenje genetski modifikovanog kukuruza MON810 američke firme "Monsanto". To je jedina sorta GM kukuruza trenutno dozvoljena u Evropskoj uniji, prenosi Rojters, a objavljeno je na sajtu Privredne komore Srbije. Francuska vlada, koja smatra da GM usevi predstavljaju rizik po zdravlje ljudi i ekologiju, pokušava da izdejstvuje trajnu zabranu GM kukuruza, nakon što je najviši sud već dva puta ranije oborio slične mere. Uredba je doneta s ciljem da se spreči setva GM kukuruza ovog proleća, u očekivanju rasprave o nacrtu zakona koji bi trebalo trajno da zabrani GM kukuruz. Setva kukuruza se obavlja u drugoj polovini marta, a rasprava je zakazana za 10. april.
Razlike u stavovima o GM usevima između članica EU došle su do izražaja prošle sedmice, kada nije obezbeđena većina glasova ni za, ni protiv gajenja još jedne vrste GM kukuruza u Uniji - "pionir 1507", kojeg su zajednički razvile kompanije DiPon i Dau kemikal. To ostavlja mogućnost da Evropska komisija samostalno donese odluku o gajenju te vrste kukuruza.
Francuska pokušava da obezbedi podršku ostalih članica za promenu propisa EU u toj oblasti. Ona je i jedna od 12 članica koje su bile protiv dozvole za gajenje kukuruza "pionir 1507". Francuska takođe zastupa stav da svaka članica EU može sama da odluči da li će dozvoliti gajenje GM kultura, podseća Rojters.