Proizvodnja i potrošnja biljnog mleka u Srbiji, značaj proizvodnje i potrošnje, ekološki aspekti proizvodnje i zakonska regulativa tema su Javne rasprave/konsultacija, koja će se se obaviti putem Facebook-a u periodu od 30.01 - 02.02.2022. god. putem Fejsbuk profila facebook.com/FlowTeamFlow. U istom periodu, putem ovog profila ili na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. mogu se dostaviti mišljenja i komentari.

Rasprava se obavlja virtuelno zbog aktuelne epidemiološke situacije izazvane Korona virusom COVID-19.

Organizator rasprave FLOW TEAM poziva sve zainteresovane da uzmu učešće u raspravi, s obzirom na to da se radi o proizvodnji koja do sada nije postojala u Srbiji. Takođe, ovo je tema o kojoj se vodi polemika već duže vremena, posebno zbog toga što će se razvijati nacionalne strategije o održivoj potrošnji hrane sa aspekta prihvatljivog zdravlja i ekološke prihvatljivosti.

Biljno mleko se u Srbiji trenutno proizvodi u kućnim uslovima ili se uvozi iz sveta. Imajući u vidu sve veću potražnju za biljnim mlekom i nedostatak domaćih proizvođača, FLOW tim namerava da osnuje prvu fabriku sa inovativnom tehnologijom za  preradu žitarica u  biljno mleko.

Količine sirovina u Srbiji ima dovoljno. Npr. soja se uzgaja  u količini od 690.000t/godišnje, izvozi se 250.000t.

Tržišta alternativnih mleka i mlečnih proizvoda u svetu su u porastu,  a prema prognozi analitičke kuće "MordorIntelligence" trebalo  bi da raste za 7,12 odsto u razdoblju od 2016. do 2026. godine. 

Očekuje se da će sve veće  konzumiranje konvencionalne hrane i pića  životinjskog  porekla kao i  usvajanja veganske ishrane usled izbijanja Covid-19,  takođe i sve veće svesti ljudi o zdravlju, dodatno podstaknuti rast proizvodnje hrane i pića na biljnoj osnovi, uključujući mlečne alternative.

Naše šanse su u konkurentnosti   proizvoda i to  u znatno nižoj ceni u odnosu na uvozno biljno mleko što je posledica korišćenja jeftinih sirovina sa domaćeg tržišta, nižih troškova transporta, valorizacije nusproizvoda i korišćenja klijanja umesto primene enzima i/ili energije. Širok asortiman različitih proizvoda, fleksibilnost procesa proizvodnje i korporativna odgovornost prema životnoj sredini, potrošačima i dobavljačima će  takođe obezbediti našu konkurentnost.

Foto: Pixabay