Stari poznanik u novom ruhuPoljoprivredni proizvođačićeu februaru 2022. verovatno, kako piše Politika,dobiti novu šansu da konkurišu za bespovratni novac iz evropskih pretpristupnih fondova za nabavku traktora.

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede objavila je plan poziva za IPARD dva program u 2022. godini.

Kako se navodi, za meru jedan – investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, sa naznakom samo traktori – biće otvoren poziv 7. februara sve do 31. marta. Za ovu namenu planirano je 1,3 milijarde dinara.

Kroz konkurse iz evropskog pretpristupnog fonda u proteklim godinama veliki broj poljoprivrednika obnovio je vozne parkove. U 2021. bio je sproveden konkurs za mehanizaciju ali je bila isključena nabavka traktora.

Za kupovinu novih savremenih traktora poreklom iz EU od početka vlada veliko interesovanje. Procenjuje se da je oko 80 odsto zahteva u okviru mere jedan upravo bilo podneto za njihovu kupovinu. Prošle godine Ministarstvo poljoprivrede davalo je pomoć za nabavku traktora proizvedenih u Srbiji. Tada je tu mogućnost dobilo oko 1.500 poljoprivrednih proizvođača uglavnom, onih koji zbog malih površina koje obrađuju nisu mogli da ispune uslove i da konkurišu za novac iz IPARD fonda.

Inače, kroz IPARD dva program Srbiji je za period 2014–2020. opredeljeno 175 miliona evra za podizanje konkurentnosti agrarnog sektora i prilagođavanje standardima Evropske unije. Sada se očekuje IPARD tri program za Srbiju, a paket pretpristupne pomoći, prema najavama, iznosiće 288 miliona evra. Ovaj program mogao bi počne da se realizuje sredinom naredne godine.