Novosadski sajam je u svojoj desetoj deceniji uspešnog razvoja i poslovanja, u 2020. i 2021. godini prvi put suočen sa problemom čije rešavanje prevazilazi mogućnosti privrednog društva, lokalne i šire društvene zajednice - globalnom pandemijom COVID 19, koja je svojim razornim delovanjem po zdravlje i ekonomiju promenila život na prostoru celog sveta. Upravo zbog toga je u 2020. godini poslovao sa gubitkom od neto 234 miliona dinara. Taj minus je u ovoj godini smanjen na 90 miliona dinara, rečeno je na konferenciji za novinare koja je danas održana na Novosadskom sajmu.

- U takvoj situaciji je poslovanje Sajma, čija pretežna delatnost upravo zahteva povezivanje privrednih subjekata, poslovne, stručne i druge publike i potencijalnih potrošača na jednom mestu, pretrpelo velike gubitke, rekao je Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma na završnoj konferenciji za novinare.

U skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije i Naredbom Gradskog štaba za vanredne situacije, Novosadski sajam je predao sve raspoložive prostorne kapacitete kao i deo opreme za potrebe organizacije privremene Kovid bolnice i to u dva navrata - u periodu od kraja marta do juna i drugi put početkom decembra 2020. do januara 2021. godine. U periodu od januara do jula, najviše korišćeni/izdavani prostorni kapaciteti - Hala 1 i Aula bili su jedini punkt za vakcinacije u Gradu.

- Sajam je u želji da napravi iskorak u vremenu pandemije prošle godine napravio veb-platformu ExpoOnline.rs. na kojoj je od 14. do 23. decembra 2020. održan i Međunarodni poljoprivredni sajam u onlajn izdanju.

Tokom jula ove godine Sajam je dobio odobrenje Vlade Republike Srbije za organnizovanje Međunarodnog poljoprivrednog sajma u septembarskom terminu. Poljoprivredni sajam, uz koji su istovremeno organizovani Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije,  je bio među prvim događajima te veličine, organizovan u Evropi uz odgovarajuće mere zaštite. Posetioci su ulazili uz Digitalni zeleni sertifikat, negativan PCR ili brzi antigenski test. Za one koji nisu posedovali potrebne dokumente Novosadski sajam je, u saradnji sa Gradom Novim Sadom, obezbedio brze antigenske testove, već uračunate u cenu karte. Realizacija ovog Sajma je „patentirala“ svojevrstan protokol za organizaciju takvih događaja, na zadovoljstvo organizatora, izlagača i posetilaca, kao što je ponovo dokazano, a Sajmu omogućila „preživljavanje“ do normalizacije bezbednosnih i privrednih tokova.Tokom jeseni u prostoru Novosadskog sajma održani su i Sajam sporta i Dani energetike i investicija, obezbeđujući sigurno okruženje kako za izlagače, tako i za posetioce, učesnike priredbi i zaposlene, rečeno je na konferenciji.

-U 2021. godini na Novosadskom sajmu i u Kongresnom centru "Master", održan je i niz događaja u kojima smo učestvovali kao partneri ili podrška. Procena je da ćemo i ovu 2021. godinu završiti sa gubitkom (manjim nego prošle godine), od oko 90 miliona dinara. Društvo je uz ranije stvorenu rezervu likvidnih sredstava i dugoročni kredit koji je obezbeđen uz veliku pomoć Grada Novog Sada obezbedilo finansiranje svih nužnih aktivnosti i preživljavanje najduže do marta 2022. godine, rekao je Slobodan Cvetković sumirajući utiske.

Najavljen je i Kalendar priredbi za narednu godinu. U planu je da se održi devet tradicionlanih sajmova.

-Ono što nas raduje je da se naša najveća priredba i agrobiznis događaj u ovom delu Evrope Međunarodni poljoprivredni sajam vraća u svoj standardni prolećni termin, a biće održan od 21. do 27. maja. Kao i do sada, okupiće najznačajnije kompanije i male proizvođače na svim poznatim segmentima priredbe, najavio je Cvetković.

Najavljeno je i održavanje novih sajamskih izložbi i to su: Sajam turizma i Sajam IT tehnologija.

- Sa početkom 2022. godine ulazimo i u godinu u kojoj ćemo se posvetiti pripremama za obeležavanje 100 godina Novosadskog sajma i 90 godina Poljoprivrednog sajma. Za Novosadski sajam je od izuzetne važnosti činjenica održavanje kontinuiteta događaja, sa svim podrškama. Ipak, i pored velike pomoći države koja je pružena svim privrednim subjektima, a koju smo i mi iskoristili kao i naknade troškova po osnovu korišćenja kapaciteta za potrebe privremene Kovid bolnice, određene delatnosti kao što je Sajamska, su pretrpele velike gubitke o čemu svedoči i naš poslovni rezultat. U ovim okolnostima pronalaženje nekog sistemskog rešenja na nivou države za kompletnu delatnost (koja je u pretežnom delu u državnom vlasništvu), kako bi se svim privrednim subjektima ove delatnosti na isti način obezbedilo održavanje aktivnosti na osnovnom nivou, je nužno za opstanak ove delatnosti, zaključio je Cvetković.