Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da prodavci poštuju uredbu o maksimalnoj ceni osnovnih životnih namirnica, te da u trgovinama ima dovoljno brašna, šećera, ulja, mleka, svinjskog buta.

Matić je, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), rekla da bi brašno od ponedeljka trebalo da bude raspoređeno proizvođačima po ceni od 33 dinara po kilogramu, uz podsećanje na to da je maksimalna proizvodna cena hleba „Sava“ 38,68 dinara, dok cena u prodavnicama može ići do 46 dinara.

Ona je objasnila da je na terenu obavljeno 500 kontrola povodom sprovođenja uredbe o maksimalnoj ceni hleba tip 500, takozvanog hleba “Sava“, pri čemu je samo 17 prijava bilo osnovano.

Prema njenoj oceni, trgovci su se načelno pridržavali uredbe o ceni hleba, ali i ostalih osnovnih životnih namirnica.

Kada je reč o drugoj uredbi koja se odnosi na ograničavanje cena nekoliko osnovnih životnih namirnica – brašno, šećer, ulje, svinjski but i mleko, ministarka je navela da su od ukupno 200 kontrola bile dve prijave, gde je samo u jednom maloprodajnom objektu utvrđeno prekoračenje cena.

Ona je naglasila da je snabdevenost osnovnim životnim namirnicama zadovoljavajuća.

Foto:Pixabay