Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je glavna dobit za poljoprivredu od "Otvorenog Balkana" što su laboratorijske procedure između Srbije, Albanije i Severne Makedonije usklađene i što više nema čekanja na granicama zbog fitosanitarne i veterinarske kontrole.

Nedimović je u intervjuu za današnje izdanje dnevnog lista "Politika", kako je objavljeno na sajtu Vlade Republike Srbije, rekao da su rezultati u poboljšanju trgovinske razmene već vidljivi i da je ove godine izvoz iz Srbije u Severnu Makedoniju porastao za 15 odsto, a u Albaniju 19 odsto.

On je dodao da je u slučaju Albanije u prvih deset meseci prevaziđen  celokupni prošlogodišnji rezultat.

Prema njegovim rečima, za razliku od ranijeg perioda, kada su veterinarska i fitosanitarna inspekcija s jedne strane granice radile 24 sata, a s druge nisu, sada je taj posao uređen tako da svi rade neprestano, sedam dana u nedelji.

Ono što je značajno za privrednike jeste i da su laboratorijske analize usklađene, objasnio je Nedimović i naveo da ono što se uzorkuje u Skoplju, važi u Beogradu i Elbasanu ili bilo gde drugde.

Ovo je u prošlosti bio kamen spoticanja, ali toga više nema. Sada se ode do carinske ispostave, tamo se rasknjiže papiri i roba ide u prodaju tamo gde treba. To je glavna tekovina „Otvorenog Balkana“ za poljoprivredu, podvukao je on.