Pasivno tržište i pad cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda obeležili su nedelju na izmaku na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Ove nedelje ukupan promet je iznosio 1.375 tona finansijske vrednosti 72.604.500 dinara. Kako se približava kraj godine uočava se smanjene aktivnosti robno-berzanskih učesnika.

Usled smanjene tražnje izvoznika i domaćih prerađivača, cena kukuruza je zadržala silazni trend. Osim na domaćem, ovakav trend je bio u potpunosti korelativan i na međunarodnom tržištu. Ono što je okarakterisalo cenu tokom ove nedelje, jeste, konstantna promena iz dana u dan, koja je u osnovi pratila trendove svetskih kretanja. Dobra ponuda i pad cene je bio uzrok smanjene aktivnosti za kupovinom ove žitarice. Prvog dana nedelje, u ponudi cena kukuruza se kretala na nivou cena od 26 din/kg. Zaključen je berzanski ugovor po 25,40 din/kg, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. U odnosu na prethodni upoređujući podatak, zabeležen je pad cene za 2,07%. Ono što daje za pravo početnoj konstataciji, jeste, okolnost da su ponude na samom kraju nedelje bile daleko niže, 25 din/kg sa klauzulom “gratis lager” januar/februar. Ali, čak ni takve cene nisu dovele do odgovarajućeg odgovora na strani tražnje. Na ovoj cenovnoj promeni, tržište kukuruza i dalje ima silazni trend, a upravo to i jeste osnovni razlog povlačenja kupaca. Cene na FOB-u su i dalje neprihvatljive i još su u zoni neisplativosti izvozne kalkulacije.

Da pšenica gubi na svojoj tržišnoj poziciji, najbolje govori podatak da je u odnosu na prethodnu nedelju pojeftinila za 3,32%, a samim tim smanjen je promet u trgovanju hlebnim zrnom. Vrlo oštar pad cena ove žitarice je zabeležen i u Čikagu zbog nedostatka konkurentnosti američke robe, kao i prodaje od strane fondova. Kupoprodajni ugovori u zavisnosti od kvaliteta, zaključeni su u cenovnom rasponu od 30,50 do 31,30 din/kg, sa jasnom tendencijom pada cene. Strukturu kupaca su uglavnom činili trgovci i mlinari. Dok s druge strane, interes izvoznika nije bio naglašen za kupovinom. Ponderisana cena je iznosila 30,94 din/kg.

Na tržištu soje, protekla nedelja samo je potvrdila da je već duže vremena prisutan negativan trend. Slaba tražnja i manji uvoz ove uljarice prethodnog meseca, uticao je na formiranje domaće cene. Početkom nedelje, trgovalo se po ceni od 73 din/kg sa preuzimanjem robe tokom decembra/janura, da bi krajem nedelje bila prometovana na nivou od 72,60 din/kg. Trgovalo se isključivo bez obračuna kvaliteta. Prosečna cena je iznosila 72,85 din/kg, što predstavlja pad od 0,34% na prethodni upoređujući podatak. I bez obzira na ovakve okolnosti, soja i dalje ima najbolju tržišnu poziciju na sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Ono što zabrinjava poljoprivredne proizvođače, jesu cene i snabdevanje azotnim đubrivima. Ruska UREA, granulisana, pakovanje 500/1, prometovana je po ceni od 102,89 din/kg.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena