Zbog pogoršanja situacije sa pandemijom i važećih zvaničnih propisa, i toga da uslovi za održavanje vodeće svetske izložbe poljoprivredne mehanizacije nisu ispunjeni danas je doneta odluka o otkazivanju održavanja sajma AGRITECHNICA 2022 koja je trebala da bude održana u peirodu od 27. februara do 5. marta 2022. Novi termin sajma AGRITECHNICA je 12. do 18. novembar 2023.

Imajući u vidu trenutna državna i globalna dešavanja u vezi sa pandemijom korone, rapidno rastući broj slučajeva širom sveta i ograničenja putovanja, kao i zvanične propise, DLG-Nemačko društvo za poljoprivredu kao organizator, VDMA  Udruženje proizvođača poljoprivredne mehanizacije u Nemačkoj  i Savetodavni odbor izlagača Agritehnike zajednički su danas zaključili da više nisu ispunjeni uslovi potrebni za održavanje vodeće svetske izložbe poljoprivredne mehanizacije. Zdravlje i bezbednost posetilaca, izlagača, partnera, članova i osoblja je glavni prioritet u ovoj situaciji.
Da su se stvari odvijale po planu Agritechnica bi u proleće 2022. godine bila međunarodno mesto poljoprivrede i agrobiznisa. Razmena iskustava, umrežavanje i inovacije trebalo je da budu u fokusu i da daju neophodne impulse za održivu poljoprivredu. I izložbeni i tehnički programi su već bili objavljeni i naišli su na veliko interesovanje posetilaca vodećeg svetskog sajma. 

-Sa žaljenjem konstatujemo da je, nakon pogoršanja pandemijske situacije poslednjih nedelja i posledične aktuelne službene regulative, nastala vanredna situacija u kojoj više nije moguće nesmetano održavanje sajma Agritehnica. Zajedno sa Udruženjem poljoprivredne mehanizacije VDMA i savetodavnim odborom izlagača sajma, a nakon mnogih diskusija i sa izlagačima i posetiocima, odlučili smo da otkažemo sajam Agritehnica planiran za sledeću godinu. Ovu odluku smo doneli poštujući odgovornost prema zdravlju i bezbednosti svih. Duboko žalimo zbog otkazivanja. Mnogi naši izlagači, partneri, posetioci i članovi, kao i ceo DLG tim, već su uložili u opsežne pripreme. Naš fokus je sada na pripremi Agritechnica 2023, kao i na drugim nacionalnim i međunarodnim DLG događajima i sajmovima koji su zakazani za sledeću godinu, rekao je dr Rajnhard Grandke, glavni izvršni direktor DLG.

-Svi duboko žalimo što se Agritehnika 2022 ipak ne može održati – s jedne strane, jer se cela industrija već radovala svom "vodećem sajmu" sa velikim iščekivanjem, a sa druge strane, jer bi poljoprivrednici bili u prilici da od  imaju koristi od brojnih inovacija na poljoprivrednim mašinama. Na kraju krajeva, inovativne mašine, oprema i softverski alati daju značajan doprinos održivim i budućim proizvodnim procesima poljoprivrednih mašina. Mogućnost da predstavimo naš široki portfolio inovacija uživo na međunarodnoj sceni jeste i ostaje zlatni standard. Mi, kao stručnjaci za poljoprivrednu mehanizaciju, stojimo uz naš vodeći svetski sajam i već se radujemo uspešnom ponovnom pokretanju Agritechnice u Hanoveru 2023. godine, kaže dr Bernd Šerer, generalni direktor, VDMA Udruženje poljoprivrednih mašina.

M.Antanasković