Na ceremoniji održanoj u Evropskom parlamentu u Briselu,čiji je domaćin bio poslanik iz Slovenije Franc Bogovič,  dodeljene su po osmi put vredna priznanja "Evropska pčela". Ovogodišnji lauerati 8 takmičenja su "Coup d'Pousse" i "Connected scale" .Priznanja "Evropska pčela" se dodeljuju za veliku posvećenost privatnim i javnim organizacijama kao i istraživačkim zajednicama za veliku posvećenost povećanju oprašivača i koji podržavaju poljoprivrednu proizvodnju koja poštuje pčelu i to u dve kategorije. Ovu nagradu sa velikim zadovoljstvom dodeljuju od 2014.Evropsko udruženje zemljoradnikai asocijacija  CEMA koja okuplja evropsku industriju poljoprivrednih mašina.

U kategoriji dobre prakse u obradi zemljišta pobednik je "Coup d’Pousse"za projekat "Mreža biodiverziteta za pčele". Cilj ovog projekta jeste animiranje pčelara da se registruju u mrežu kako bi stupili u kontakt sa poljoprivrednicima i koristili njihove resurse za pašu pčela. S druge strane i poljoprivrednici se mogu registrovati kako bi ostvarili benefite za nabavku cvetnih vrstakoje se seju u trake u proleće i kao međuusev u leto.

U kategoriji inovativna i tehnološka rešnja pobednik je "Connected scales" koji je nastao na inicijativu FDSEA Ile-de-France-Francuskog federalnogodeljenjakoji okuplja poljoprivrednike regionaIle-de-France.Ovaj projekat pomaže da se omoguće bolji životni uslovi za pčele, obezbeđujući posebnu zaštitu u periodima sprovođenja fitosanitarnih tretmana. Osim što je ova ideja zasnovana na prilagođenoj poljoprivrednoj praksi kako bi se pčele zaštitile, ovaj projekat takođe promoviše i sejanje cvetnih vrsta. Osim ovih nagrada, žiri je dodelio i specijalno priznanje za Smartomizer  H3Okoji je zapravo integrisani sistem namenjen za upravljanje pesticidima. Njegovim korišćenjem smanjuju se negativni efekti na oprašivače i takođe štiti biodiverzitet s obzirom da se smanjuju količine pesticida koje se koriste, a primenjuju se precizni i ekološki odgovorni tretman.

M.Antanasković

Foto: CEMA