Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić saopštio je da je rad komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva na teritoriji Srbije završen i da je besplatan prevoz omogućen za žitelje sela iz 18 opština.

Krkobabić je istakao da je ovo samo prvi korak, jer se priprema sveobuhvatan, detaljan program rešavanja gorućeg problema prevoza za žitelje sela Srbije, posebno u rubnim i devastiranim opštinama.

Minibusevi kupljeni ovim sredstvima služiće isključivo za potrebe prevoza seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo ili iz sela u gradsko/opštinsko sedište.

Na taj način stanovnicima sela omogućiće se obavljanje privredne aktivnosti, dostupnost adekvatne zdravstvene zaštite, odlazak u školu najmlađima, sportske i kulturne aktivnosti.

Raspoloživa sredstva od 120 miliona dinara raspodeljena su na 18 najbolje rangiranih jedinica lokalnih samouprava, čime će se doprineti rešavanju problema prevoza u čak 479 sela širom Srbije, a koristiće ga nedeljno čak 17.000 do 18.000 putnika.

Komisija, na čelu sa predsednikom, dekanom Saobraćajnog fakulteta Nebojšom Bojovićem i zamenikom, prodekanom za naučno-istraživački rad Daliborom Pešićem, ocenjivala je 81 pristiglu prijavu koja je ispunila uslove.

U odlučivanju se vodilo računa o najugroženijim područjima Srbije, pa tako 13 od 18 jedinica lokalnih samouprava koje su dobile sredstva pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i devastiranim područjima.

Konkurs je trajao do 3. septembra, podnosioci prijave na javni konkurs bile su jedinice lokalne samouprave sa čitave teritorije Srbije, a maksimalan iznos po jednoj prijavi je sedam miliona dinara.