Negujući tradiciju mladog vina, portugizera svatovca, vinarija Mačkov podrum će, uz podršku Opštine Irig, ove godine po 14-i put organizovati Dan mladog portugizera. Fruškogorska prestonica Irig će tako i ovaj put biti središte proslave vinske nove godine u petak 19. novembra 2021. godine, u Vinskoj ulici u Irigu.

Opština Irig je prepoznala značaj i potencijal ove manifestacije sa aspekta razvoja vinarstva i vinogradarstva, te vinskog i ruralnog turizma, i u skladu sa tim, odlučila je podrži održavanje ovog događaja. Pored toga, ova manifestacija obogaćuje kulturne i zabavne sadržaje ne samo Iriga već i okoline, već i Novog Sada, i svih mesta na Fruškoj gori.

z apel organizatora da svi posetioci poštuju aktuelne epidemiološke mere, očekuje se pre svega prilika da se degustira mlado vino, portugizer svatovac, iz berbe 2021. godine. Pored toga, posetioci će moći da degustiraju i druge gastronomske sremačke specijalitete.

Posetoci će moći da uživaju i u bogatom zabavnom programu, čija će okosnica biti tamburaški orkestar „Rumske lole“. Direktorka Srpske Čitaonice u Irigu, Vera Novković će proglasiti pobednike na konkursu za najlepšu pesmu o vinu. Profesorka srpskog jezika, dr Maja Plavšić, će predstaviti zbornik sa najlepšim pesmama iz ovog konkursa „Vino je pesma, pesma je vino“. Biće proglašen i novi Vitez mladog portugizera a to će ove godine biti Srđan Dinčić, satiričar i komičar iz Sremske Mitrovice.

Dan mladog portugizera, jedina manifestacija u Srbiji posvećena mladom vinu, i sorti vina portugizer, je pokrenut pre 14 godina sa željom širenja vinske kulture i očuvanja tradicionalnih vrednosti uz popularizaciju ove autohtone fruškogorske sorte.

Poseta ovom događaju se ne naplaćuje.