U okviru projekta Izveštavanje o poljoprivredi i ruralnom razvoju 10. novembra 2021. godine u 14 časova portal Agrosmart organizuje online panel „Šta fondovi EU donose srpskoj poljoprivredi i da li su poljoprivrednici o tome obavešteni“.

 Na onlajn događaju koji se održava preko ZOOM platforme učestvuju:

• načelnica Odeljenja za upravljanje IPARD programom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i šefica IPARD upravljačkog tela Jasmina Miljković

• predstavnica programa Razvoj finansijskog sistema u ruralnim sredinama u Srbiji (SRFP) Elena Frank

• stručnjakinja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Lidija Maurović Košćak

• predsednik Eko Agri Centra Jozef Gašparovski

Učesnici panela iz zemalja EU preneće iskustva o korišćenju pretpristupnih i fondova EU za poljoprivredu i ruralni razvoj. Hrvatska, Bugarska, Slovačka, kao i druge članice EU prošle su pretpristupni period u kojem se sada Srbija nalazi i kroz programe SAPARD i IPARD dobijale su finansijsku podršku Evropske unije za unapređenje i pokretanje investicija u primarnoj poljoprivrednoj prozvodnji, preradi poljoprivrednih proizvoda, ruralnom turizmu, ruralnoj infrastrukturi…

Intezitet i obim finansijske pomoći iz budžeta EU, odnosno Zajedničke
poljoprivredne politike povećani su značajno članstvom tih zemalja u Evropskoj uniji.

Pred nama je budžetski period 2021-2027. kada će se u Srbiji realizovati IPARD III program.

Na panelu će biti reči o tome kako obimna finansijska sredstva da iskoristimo što je moguće bolje, kako da spremimo projekte da budu podrška reformskim aktivnostima i da tako doprinesu ravnomernijem razvoju naše zemlje i unapređenju poljoprivrednih gazdinstava.

Prijava učešća na događaju je omogućena registracijom na sledeći link: https://osce-org.zoom.us/meeting/register/tJIlfumtrTgtHNb8GLBOfsfAptl5fj7dZiNERegistrovani učesnici će automatski dobiti link za pristup onlajn događaju na platformi ZOOM i sva potrebna uputstva za učešće.

Za sva dodatna pitanja zainteresaovani se mogu obratiti na email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili pozivom na broj 063/500525, Slađana Gluščević, urednica portala Agrosmart.

Seminar se organizuje u okviru projekta” Izveštavanje o poljoprivredi i ruralnom razvoju”, u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji i uz podršku Delegacije EU u Srbiji.