Manifestacija Futoška kupusijada održaće će se po 22. put u subotu 6. novembra u Futogu.

Program, kako su organizatori najavili zvanično počinje u petak 5. novembra kada će u osnovnoj školi “Miroslav Antić” biti održana “Mini kupusijada“ – dan posvećenom futoškom brendu kroz različite radionice i izložbu radova sa temom futoškog kupusa i Kupusijade.

U subotu 6. novembra 12:00 predviđeno je svečano otvaranje i obraćanje organizatora i pokrovitelja manifestacije – Grada Novog Sada.

U 14:00 časova biće proglašeni najuspešniji učesnici u takmičenju „Izbor najteže glavice futoškog kupusa“ i najbolji kuvari - pobednici u takmičenju u kuvanju jela od kupusa.

Takmičenje u kuvanju slatkog kupusa i kiselog kupusa i izbor najteže glavice futoškog kupusa i ove godine privukao je veliki broj takmičara. Svako ko želi da učestvuje u ovom takmičenju, može da se prijavi Mesnoj zajednici Futog na broj 021/895-077.

Takmičari – kuvari mogu da se prijave do petka 5. novembra.

Posetioci će moći, pored programa, da uživaju u specijalitetima od kupusa, obiđu štandove izlagača – proizvođača tradicionalnih proizvoda i kupe futoški kupus.

Futoška Kupusijada, inače, predstavlja jedinstvenu manifestaciju u Srbiji - po tematici kojoj je posvećena, mestu svoga redovnog održavanja i bogatstvu mogućnosti koju pruža autohtona sorta kupusa kakva se uzgaja i prerađuje isključivo u Futogu.

Na manifestaciji „Futoška kupusijada“ promoviše se projekat FUTOŠKI KUPUS - BREND SRBIJE, kroz predstavljanje privrednih potencijala Futoga, lokalnih običaja i turističke ponude sela, sa akcentom na pripremanju jela od futoškog kupusa.

Za razliku od svih drugih kupusijada na kojima se prikazuju razne vrste hibridnih sorti kupusa, Futoška kupusijada je manifestacija posvećena isključivo autohtonoj sorti futoškog kupusa i njenoj ulozi u ekonomskom i kulturnom razvoju Futoga sa akcentom na potrebu proizvodnje zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini. 

A.M.