Komisija, na čelu sa prof.dr Zoricom Vasiljević, odobrila je na jučerašnjoj sednici 57 zahteva za bespovratna sredstva namenjena unapređenju poslovanja zadruga u ovoj godini na čitavoj teritoriji Republike Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva za brigu o selu.

Novac je dobilo 18 starih zadruga za koje je izdvojeno do 15 miliona po zadruzi i 39 novih zadruga, kojima je bio namenjen iznos do 7,5 miliona dinara.

Tako će svoje poslovanje unaprediti 15 ratarskih, 21 voćarska, 6 stočarskih, 4 povrtarske, 4 vinogradarske, 4 pčelarske,jedna zadruga koja se bavi proizvodnjom lekovitog bilja, a novina ovogodišnjeg konkursa je da su sredstva dobile jedna turistička i jedna socijalna zadruga.

Posebno raduje činjenica da su dve zadruge sa Kosova i Metohije, jedna iz sela Stanišor, a druga iz Lapljeg sela ispunile uslove konkursa i dobile sredstva za nabavku mehanizacije u ratarstvu.

Za Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga izdvojeno je ove godine 500 miliona dinara.

Na jučerašnjojsednici komisije odobrena su i sredstva za kupovinu još 115 seoskih kuća sa okućnicom na teritoriji čitave Republike Srbije.

Prednjače bračni i vanbračni parovi, njih 89, a zajedno sa samohranim roditeljima, oni će novi život početi sa svoje 125 dece.

Najniži iznos danas dodeljen je 420.000 dinara porodici sa četvoro dece u opštini Sečanj, za nekretninu u selu Jarkovac, a po najskupljim nepokretnostima od 1,2 miliona dinara izdvajaju se sela opština Žagubica, Kula, Bač, Novi Bečej, Inđija...

Rok za podnošenje prijava na Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2021.godinu ističe danas, 1. novembra.

Sa jučerašnjimdanom stiglo je 800 prijava, a do sada je odobren novac za kupovinu 352 seoske kuće s okućnicom.

Foto: Beta