Danas, kao što je i najavljeno, prvog dana sajma EIMA u Bolonji proglašeni su pobednici ovogodišnjeg ciklusa takmičenja Traktor godine 2022-TOTY. Iako je broj prisutnih na ceremoniji proglašenja bio ograničen zbog restriktivnih mera preuzetih zbog pandemije situacija je ovaj put bila neizvesna.

Prisutne kao i one koji su ovaj značajan događaj pratili preko live stream online pozdravio najpre domaćin, predsednik žirija Fabio Zamareti koji je podsetio sve na aktivnosti žirija u prethodne dve godine kada je u pitanju Izbor za traktor godine. Pandemija je, kako istakao Zamareti donela mnoge izazove, a žiriju novi „hibridni“ način rada. Ipak, ove godine čalanovi žirija su bili u prilici da testiraju u radu neke modele te je samim tim izbor najboljih bio malo jednostavniji nego lane kada je sve bilo online.

Prisutne su pre predstavljanja finalista i proglašenja pobednika pozdravili Alesandro Malavolti predsednik FederUNACOMA udruženja italijanskih proizvođača mašina i opreme za poljoprivedu koje je i glavni organizator sajma, zatim Diana Lenci predsednica evropskog udruženja mladih poljoprivednika Evrope CEJA i Lučija Salmaso menadžer direktorica kompanije BKT Europe generalnog sponzora takmičenja TOTY . Salmaso je posebno naglasila da je žiri čiji rad je u ove dve godine privučao pažnju više od 10,5 miliona pratilaca šitom sveta odgovorio svim izazovima. Kako je naglasila danas je njena sreća bila velika jer je ponovo na sajmu EIMA uživo i ponovo može da otvori oči i vidi sve ali i da dodirne i oseti stvari što ima veliku vrednost i pruža drugačiji osećaj. Svi su se složili i da će nove tehnologije odigrati fundamentalnu ulogu u modernoj poljoprivrednoj mehanizaciji. Nove i pametne tehnologije će biti alat za efikasnu i održivu poljoprivredu.

Da je kompletno drugačiji osećaj kada se nešto vidi uživo ili on line potvrdili su mnogi posetioci ali i izlagači sajma EIMA International  već prvog dana. S obzirom da je veoma važno da se sve vidi, ove godine na Sajmu u saradnji sa FederUNACOMA  postoji i posebna oblast Tractor of the Year gde su izloženi svi modeli finalisti koji su učestvovali u ovogodšnjem takmičenju.

A ove godine u finalnom izboru je bilo 14 traktora 11 različitih kompanija-proizvođača, kandidata koji su se nadmetili za titulu Traktor godine 2022 u četiri kategorije. Tačnije četiri modela su se takmičila za titulu Best of Specialized 2022, I po pet za titule Best Utility 2022 I Tractor of the Year 2022 odnosno najbolji traktor namenjen ratarskoj proizvodnji. Svih 14 modela se nadmetalo za pobedu u kategoriji Sustainable TOTY 2022.

John Deere 7R 350 AutoPowr je Traktor godine 2022

 

 Po oceni žirija, čiji član je i moja malenkost kao predstavnika Srbije, ovaj traktor je pobedio zahvaljujući on-board tehnologiji, paketu za autonomni rad, prostranoj kabini kao i njenom niovu kvaliteta i komfora, a pre svega odličnim performansama koje je pokazao na polju. Održivost je takođe uzeta u obzir kao i potrošnja goriva. Active Command Steering sistem koji znatno olakšava upravljanje ovim traktorom je primer kako vozač može u širokom dijapazonu da podesi perfomanse u skladu sa potrebama.  EZbalast je na ovom modelu moguće automatski postaviti, a isto tako i skinuti ballast mase 1.700 kg na vrlo jednostavan i brz način. Ovo rešenje omogućava da se traktor  može podesiti za svaku radnu operaciju posebno kako bi se smanjilo sabijanje zemljišta i unpredila trakcija kada je to potrebno.

Best Utility 2022-John Deere 6120M AutoPowr, najbolji univerzalac

 

Sa kontinualno varijabilnom transmisijom, malim međuosovinskim rastojanjem od 2400 mm I maksimalnom radnom masom 10.450 kg kao I poslednjoj tehnologiji za preciznu poljoprivredu ovaj model je svestran dovoljno da  obavlja širok spektar različitih zadataka, od rada sa prednjim traktorskim utovarivačem do obrade zemljišta I transporta.

 

Best of Specialized 2022-Reform H75 Pro

 

Obavljanje posebnih radnih operacija zahteva specijalizovane traktore. Sa niskim težištem, hidrostatičkom transmisijom I mogučnosti upravljanja sa dve različite priključne mašine istovremeno ovaj model je dizajniran da radi bezbeno i da rukovaocu pruži komfor u radu u brskoplaninskim područjima.  Reform trakotr se pokazao kao impresivan na kosinama što ga čini idealnim za marginalna zemljišta.

Sustainable TOTY 2022-New Holland T6.180 Methane Power

New Holland je prvi komercijalni traktor koji kao pogonsko gorivo koristi čist metan. New Holland T6 Methane Power predstavlja korak napred u dostizanju održive poljoprivrede. Traktor pogoni šestocilindrični FPT CNG motor koji pruža potpuno iste performanse kao i njegov ekvivalent dizel motor.  Mogućnost korišćenja metana, biogasa kao goriva znatno smanjuje troškove goriva uz značajno smanjenje zagađenja I emisije ugljen-dioksida. Uzgred motor u ovom trakotru nema SCR što znači da ne koristi AdBlue. 

Marija Antansković