I ove sedmice koja je na izmaku, na domaćem tržištu zabeležen je rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, a najizraženiji je bio kod pšenice od čak 6,68%. Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove nedelje je ostvaren ukupan količinski promet 5.218 tona robe (+137,18%) finansijske vrednosti 186.137.710 (90,12%) dinara.

Pšenica je dostigla svoj cenovni maksimum u tekućoj ekonomskoj godini. Naime, cena od 28,50 dinara po kilogramu na paritetu FCA, registrovana krajem ove nedelje najviša je postignuta cena od početka žetve. Ovako visok cenovni nivo je poslednji put zabeležen u avgustu 2012. godine. Slaba ponuda uočena u protekle tri nedelje, dovela je do intenzivnije potražnje za ovom žitaricom i uzlaznog trenda od 6,68 odsto. Pšenica je imala sesije sa jakim cenama u Čikagu zbog rasta crnomorskih i evropskih cena usled snažne međunarodne tražnje, što se odrazilo i na domaće tržište. Cene na Evronekstu za ugovor za pšenicu sa decembarskim prispećem zabeležile su novi rekord.

Vremenske prilike odložile su žetvu kukuruza. Za razliku od prethodnog perioda u kom je zabeležena smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika za kupovinom, ove nedelje je primetna izraženija tražnja. Berzanski ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 25 do 26,20 dinara po kilogramu . Ponderisana cena je iznosila 25,85 dinara po kilogramu , što predstavlja rast od 2,19% u odnosu na prethodni upoređujući podatak. Cene kukuruza na ino-tržištu ostaju uglavnom podržane kratkoročnim nedostatkom robe u zapadnoj Evropi i u basenu Crnog mora.

Rastući trend kretanja cene sojinog zrna nastavio se i tokom ove nedelje. Kupoprodajni ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 76 do 77 dinara po kilogramu. Trgovalo se isključivo uz obračun kvaliteta. Prosečna cena trgovanja je iznosila 76,63 odsto, što predstavlja rast od 0,94 odsto. Novi rast cena ulja u Evropi, podstaknut rastom cena palminog ulja i tržišta energenata, dovodi do jačanja rasta tržišta uljarica.

Suncokretom se trgovalo po ceni od 59,50 dinara po kilogramu  do 59,70 dinara po kilogramu. Primetna je slaba ponuda ove uljarice, što je dovelo do rasta cene od 0,22% u odnosu na prethodnu nedelju.

M.A