Poslednju sedmicu u septembru i prvi oktobarski dan na “Produktnoj berzi” zabeležen je rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Ukupan promet je iznosio 2.200 tona robe (-32,80%), finansijske vrednosti 97.905.500 dinara (-29,15).

Tržište soje je najaktivnije. Kao i prethodni period, najveće interesovanje je bilo za kupovinom ove uljarice. Slaba ponuda usled odlaganja prodavaca u iščekivanju željenog cenovnog nivoa, dovela je do toga da ova uljarica zabeleži uzlazni trend od 2,85%. U zavisnosti od klauzule “gratis lager”, kupoprodajni ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 75,50 do 76 din/kg. Uglavnom se trgovalo uz obračun kvaliteta. Prosečna cena trgovanja je iznosila 75,94 din/kg.

Protekle nedelje zabeležena je smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika za kupovinom kukuruza. I dalje je primetna slaba ponuda novog roda, a vremenski uslovi su odložili žetvu. Trgovalo se kukuruzom sa vlagom do 16% na cenovnom nivou od 24,50 din/kg. Berzanski ugovori za prošlogodišnji rod su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 25,30 din/kg, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu.

Pšenica drugu nedelju beleži pozitivan cenovni trend. Intenzivnija ponuda ove žitarice i dalje izostaje. Berzanski ugovori na paritetu FCA su realizovani u veoma uskom cenovnom rasponu od 26,70 do 26,80 din/kg, dok su na paritetu CPT zaključeni po ceni od 27,50 din/kg. Ponderisana cena je iznosila 26,72 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 1,21% u odnosu na prethodni upoređujući period.

Suncokret od početka žetve ima kontinuiran rast cene. Trgovanje na paritetu FCA se kretalo na nivou  od 59,50 din/kg, što je za 2,59% više u odnosu na prethodni upoređujući podatak. Osim na domaćem tržištu, ovakav trend je zabeležen u regionu i svetu.

Stočnim ječmom se trgovalo po ceni od 24 din/kg.