"Precizna poljoprivreda u 2021" je naziv radionice koja je održana trećeg dana 88. poljoprivrednog sajma u Novom Sadu u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta Novosadskog univerziteta, tačnije Departmana za poljoprivrednu tehniku i ERTAP-Edukativno razvojni centar za tehnike za aplikaciju pesticida, PIS-a Prognozno izveštajne službe AP Vojvodine i lista "Poljoprivednik" kao medijskog partnera. 

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo MSc Mladen Petreš pozdravljajući učesnike Radionice je istakao da ga posebno raduje unapređenje saradnje Poljoprivrednog fakulteta i Prognozno izveštajne službe kroz realizaciju projekta uspostavljanje razvojno-edukativnog odeljenja za tehničku i agroinformacionu podršku aktinostima PIS-a. Petreš je učesnike pozdravio i u ime pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Čedomira Božića pri ćemu je naglasio da će Sekretarijat i u buduće podržati saradnju ovih instititucija. 
Direktorica "Dnevnik Poljopirvrednika" AD, izdavača lista "Poljoprivednik" dr Gordana Radović obratila se učesnicima u ime najstarijeg specijalizovanog lista za poljopirivredu i selo koji u kontinuitetu izlazi već 65 godina.
-U proteklih 65 godina "Poljoprivrednik" je istrajao u svojoj misiji i nastojao da prenosi informacije iz agrarne politike kao i najnovija naučna saznanja iz svih oblasti poljoprivredne proizvodnje i poljoprivredne tehnike poljopirivrednicima kako  bi ih oni primenjivali u praksi, rekla je dr Radović i naglasila da su to postigle generacije novinara ovog lista zahvaljujući neisraskidivoj vezi koju su izgradili sa naučnim, istraživačkim i savetodavnim institucijama  u oblasti agrara.
Koliki je značaj "Poljoprivrednika" u prenosu znanja potvrđuje i mišljenje Ministarstva prosvete koje je 2003.  list "Poljoprivrednik"  kao i Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar preporučilo kao širu stručnu literatutu za srednje škole na području rada proizvodnje  i prerade hrane. Skoro šest i po decenije list "Poljoprivrednik"   beleži skoro svaki segment razvoja tehnike u  Srbiji, regionu i svetu što je dr Gordana Radović i potvrdila prezentacijom, svojevrsnim vremeplovom kroz listanje  strana posvećenih poljoprivednoj tehnici  . 
Primena precizne poljoprivrede na domaćim njivama ne bi bila moguća bez savremenih tehnologija i tehničkih rešenja. Kompanija John Deere je među liderima u ovim tehnologijama, a posredstvom preduzeća "Kite" DOO rešenja precizne poljoprivede su dostupna i korisnicima u Srbiji. Svesni značaja precizne poljoprivrede ali i činjenice da su za razvoj ove grane neophodna nova znanja u čijoj primeni će ključnu ulogu imati agronomi, ovo preduzeće je otišlo korak dalje i obezbedilo opremu za budući kabinet precizne poljoprivrede. 

-Kabinet je deo saradnje i dugogodišnjih dobrih odnosa. To je zahtev vremena u kom živimo, a u isto vreme želimo da studenti na licu mesta na toj opremi u realnom vremenu pristupe Operativnom centru u Nemačkoj i da razumeju kroz konkretne zadatke šta znači prikupljanje podataka o konkeretnoj mašini, okruženju,  zemljištu, klimi i da na kraju to krunišu analizom troškova, jer, suština precizne poljoprivrede jeste optimizacija troškova  i profitabilnosti, rekao je mr Đorđe Mišković, izvršni direktor "Kite" DOO.

Na ovaj način studenti će, kako je napomenuo Mišković, biti u prilici da svoja teoretska znanja dopunjuju praktičnim, a Fakultet da osavremeni nastavu i tako školovanje na ovoj visoko-obrazovnoj institutciju učini privlačnijim za studente novih generacija. Ujedno na ovaj način, kako je napomenuo mr Mišković, srpska poljoprivreda dobija deficitarni kadar inžinjera poljoprivredne mehanizacije koji poznaje informacione tehnilogije.  Kompanija "Kite" DOO u sardnji sa John Deere čini sve kako bi i svojim korisnicima, poljoprivednim proizvođačima, učinila dostupnim i alate i opremu za primenu precizne poljoprivrede u praksi kao i olakšala rad i korišćenje mašina John Deere. To je potvrdio i teriotorijalni menadžer kompanije John Deere Miguel Laguens Vega koji je najavio da će korisnicima u Srbiji ubuduće biti dostupne uslige JD Link.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Nedeljko Tica uporedio je, otvrajući radionicu, izazove precizne poljoprirede sa izazovom pre pola veka koji se odnosio na primenu pogonskih i priključnih mašina.

-Primena pogonskih i priključnih mašina rezultirala je izvanredno povećanje prinosa. Dobili smo velike uštede u poljoprivrednoj proizvodnji i velike koristi kad je u pitanju bavljenje poljoprivednom proizvodnjom. Danas imamo novi izazov kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja, a to je precizna poljopriverda. Izazov koji na poseban način podiže produktivnost kada je u pitanju poljopriveda, smanjuje troškove i podiže ekonomičnost proizvodnje, rekao je dr Nedeljko Tica uz napomenu da su za nabavku i opremanje naših gazdinstava potrebna značajna investaciona sredstva.

U toku radionice održana su dva bloka predavanja. Prvi posvećen uspostavljanju razvojno-edukativanog odeljenja za tehničku i agroinformacionu podršku aktivnostima PIS-a o čemu su govorili rukovodilac PIS-a dipl. Inž Milena Marčić, Msc Vladimir Višacki s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i prof. dr Aleksandar Sedlar rukovodilac ERTAP-a.

U svom izlaganju prof. dr Aleksandar Sedlar je istakao da precizna poljoprivreda podrazumeva da poljopriredni proizvođač posmatra parcelu po zonama, a ne kao jednu celenu iz razloga što specifilni delovi imaju međusobno različite potrebe u biljnoj proizvodnji. Na parcelama u Pokrajni, sve više je rezultata koja potvrđuju opravdanost ulaganja u sisteme precizne poljoprivrede, a nejbrži efekti ovakvog vida proizvodnje su najuočljiviji na imanjima koja obrađuju 500 i više hektara.

Na radionici, u drugom delu bilo je reči i o varijabilnoj setvi i varijabilnoj primeni pesticida kao i varijabilno aplikaciji mineralnih đubriva. Takođe učesnicima radionice je prikazan i projekat uspostavljanja tehnologija precizne poljoprivrede  na imanju ZZ "Bratstvo i jedinstvo" u Novom Itebeju.  Na ovim predavanjima bilo je reči o načinu izrade varijabilnih mapa kao i sada evidetnih pepreka koji utiču na kvalitet njihovog daljeg korišćenja. O tome kako nastaju mape za varijabilne aplikacije i koji se sve faktori uzimaju u obzir pri njihovoj izradi saznajte u sledećem izdanju lista "Poljoprivrednik".

                                                                                                          M.Antanasković 

                                                                                                            Foto: G. Mulić