* Fond je nedavno raspisao nove konkurse dobro poznatih kreditnih linija za investicije u poljoprivredu, a očekuje se da će korisnicima biti plasirano ukupno od 250 do 300 miliona dinara
Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede tokom 2021. godine, kroz dosadašnje konkursne linije, plasirao je korisnicima, poljoprivrednim proizvođačima, više od 300 miliona dinara. U prvom polugodištu ove godine, najveće interesovanje, kao i do sada, bilo je za sredstva namenjena kupovini poljoprivredne mehanizacije, kako pogonske tako i priključne. Osim po ovom osnovu, veliko interesovanje korisnika bilo je i za sredstva usmerena za podizanje višegodišnjih zasada voća. U Fondu su vrlo zadovoljni i naplatom, koja je na nivou od čak 95 odsto. Nedavno je, kako to već očekuju stari, ali i potencijalni korisnici, otvoren novi, jesenji ciklus dobro poznatih konkursnih linija.
- U toku jesenjeg ciklusa plasiraćemo između 250 i 300 miliona dinara poljoprivrednicima po dobro poznatim kreditnim linijama. Radi se o linijama za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, za podizanje višegodišnjih zasada voća i plastenika, kupovinu priplodnih i tovnih grla stoke, za nabavku novih sistema za navodnjavanje, podizanje protivgradnih mreža. Pčelarima nudimo kreditne linije za nabavku novih košnica i pčelinjih društava. Korisnicima koji imaju potrebe za skladišnim prostorom odobravamo sredstva za podizanje podnih skladišta, mini hladnjača, silosa, kao i za nabavku opreme za prerađivačku industriju. Konkursi su raspisani 11. septembra ove godine i trajaće do utroška sredstava, istakao je Aleksandar Bogdanović, direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede u razgovoru za list "Poljoprivrednik". 
U prethodnom periodu, kako kaže Bogdanović, poljoprivrednici su, osim za kreditiranje kupovine poljoprivredne mehanizacije i podizanje višegodišnjih zasada, aplicirali i za sredstva, u okvirima prethodnih godina, za nabavku zalivnih sistema i podizanje plastenika. Imajući u vidu da je prošla godina bila nešto lošija po pitanju prinosa meda, pčelari ove godine nisu pokazali veliko interesovanje za apliciranje za kreditna sredstava koja bi utrošili u nabavku košnica, rojeva i opreme.
- Interesovanje poljoprivrednika za kredite ove godine je neuporedivo veće u odnosu na lane, kada je bilo smanjeno zbog pandemije. Ali, u poređenju sa 2019, interesovanje je značajno smanjeno. Ono što poljoprivrednike opredeljuje da konkurišu za sredstva preko Fonda je činjenica da su naše kreditne linije najpovoljnije na finansijskom tržištu. To su krediti sa kamatnom stopom od jedan odsto, grejs periodom koji je, u zavisnosti od vrste kredita, godinu do dve, koliko iznosi za konkurs za sredstva namenjena podizanju višegodišnjih zasada voća. Tokom grejs perioda Fond ne naplaćuje bilo kakvu kamatu, čak ni interkalarnu, što znači da kredit tada apsolutno miruje. Imajući u vidu budžet sredstava kojima Fond za razvoj poljoprivrede raspolaže i koja plasira u toku godine, kao i broj zainteresovanih poljoprivrednika, još uvek možemo da ostvarimo planove, ističe Aleksandar Bogdanović, direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede.
 
S. Vukelić