U vreme nastanka ovog teksta, brojimo tri dana do otvaranja 88. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Mnogi puno očekuju od događaja koji je u proteklih 18 meseci održan dva puta, ali samo virtuelno, a sada se ponovo organizuje "uživo". Nažalost, više je onih skeptičnih po pitanju uspešnosti ove manifestacije. A razloga za sumnju svakako ima i izvesno je da učinak ne može biti na istom nivou kao pre pandemije.
Čini se da, više nego ikad, niko ne može da ponudi iole realne prognoze broja posetilaca ove najveće agrarne smotre u regionu, pogotovo kada se uzme u obzir da mnogi potencijalni posetioci nisu raspoloženi za testiranje i čekanje rezultata ne bi li ušli na Sajam. Ovakav stav je razumljiv, pogotovo kada su u pitanju oni koji treba da pređu put od 300, pa i više kilometara u jednom smeru, a da pritom nisu sigurni da li će njihov test biti negativan ili će u suprotnom imati slobodno vreme za obilazak Novog Sada i okoline. 
Neizvesnost se uočava i po pitanju najavljenih izložbi, pogotovo one koja je godinama unazad nosilac atraktivnosti Poljoprivrednog sajma, izložbe poljoprivredne mehanizacije. Preduzeća koja se bave trgovinom i proizvodnjom poljoprivrednih mašina, a koja su nosioci ove izložbe, navikla su posetioce Sajma na premijere mašina prethodno prikazanih na najvećim evropskim sajmovima agrotehnike u Hanoveru i Parizu. Sigurno je da i sada i izlagači i Novosadski sajam imaju želju da prikažu inovacije, ali će ih ove godine biti znatno manje nego ranije. Razlog za to jesu pomereni rokovi isporuke mašina zbog kašnjenja u proizvodnji nastalih usled nedostatka nekih delova, najčešće elektronskih, koji se proizvode u Aziji, ali i svojevremenog potpunog obustavljanja proizvodnje zbog pandemije. Lageri mašina su kod mnogih trgovinskih preduzeća iz ovih razloga smanjeni, pa će, očekuje se, biti i manje izloženih eksponata. 
Izložba mehanizacije na Poljoprivrednom sajmu ujedno je i ogledalo našeg agrara. To potvrđuju izložbeni eksponati novih mašina, koje su slika najsavremenijih tehničkih rešenja, ali i onih koje su se smatrale inovacijama pre pola veka. I to je potpuno opravdano, s obzirom na to da su i potrebe korisnika, poljoprivrednika, kao i njihove platežne mogućnosti, potpuno drugačije. Na štandovima se može jasno videti i situacija u stočarstvu, i to tako što je vrlo malo mašina namenjenih ovoj grani agrara, na primer, onih koje pripadaju "zelenoj liniji". 
Izvesno je i da, zbog aktuelnih poslova u agraru, koji su sve intenzivniji iz dana u dan, mnogi poljoprivrednici, iako bi želeli, neće biti u prilici da izdvoje vreme za posetu Sajmu. Istovremeno, prodavci mašina moraju svojim korisnicima da obezbede punu servisnu i tehničku podršku, te se i na štandovima izlagača može očekivati manje ljudi nego što je uobičajeno.
Ipak, bez obzira na sve, i za ovu sajamsku manifestaciju izlagači daju sve od sebe kako bi izložba bila sadržajna. Izvesno je i da će izložba mehanizacije dobiti na značaju i biti potpuno opravdana ako Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, danas ili sutra, objavi konkurse iz okvira nacionalnih mera koji se odnose na subvencije za nabavku poljoprivrednih mašina i opreme, koje se koriste u biljnoj i stočarskoj proizvodnji. Objavu ovih konkursa, kako smo svojevremeno i objavili, za septembar je najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na sajmu "Agrosirm" početkom jula, te se oni s opravdanjem sada očekuju. 
Ima i onih koji ovih dana postavljaju pitanje da li Poljoprivredni sajam treba da se održi. Ako pogledamo šta se dešava u regionu, odgovor je potvrdan. U prethodne dve-tri nedelje, svojevrsni sajmovi poljoprivrede su održani u Bjelovaru i Osijeku u Hrvatskoj, kao i u Babolni u Mađarskoj. Naravno, sve je organizovano uz poštovanje epidemioloških mera, a po komentarima izlagača i posetilaca, ove manifestacije su bile uspešne. Ovo svakako daje svojevrsnu podršku, ali i opravdanost, da se održi i 88. međunarodni poljoprivredni sajam, jer će ova manifestacija sigurno doneti dobro određenom delu privrednih subjekata, kao i samom organizatoru, Novosadskom sajmu. 
Za sada je izvesno da će se Sajam poljoprivrede, ali i paralelni sajmovi lova i ekologije, održati. Izvesno je i da raste broj obolelih i da je cifra novozaraženih dostigla nivo 8.000. Zna se i da je donesena odluka da se zbog ovakve, novonastale situacije u vezi sa pandemijom otkazuje tradicionalni Šabački vašar, koji se, kao što znamo, održava na otvorenom. Ali, sigurno je da se vidimo na 88. poljoprivrednom sajmu. 
 
Marija Antanasković