Danas, dva dana uoči otvaranja kapija Novosadskog sajma, odnosno početka 88. poljoprivredog i 53. sajma lova, ribolova i Sajma ekologije u Master centru je održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljene aktinovnosti i sadržaji ovih manifestacija koje će se održati od 18. do 24.septembra.  Na ovim sajamskim manifestacijama osim izlagača iz Srbije svoje eksponate će prikazati i preduzeća iz 17 država, među kojima se posebno atraktvini nastupi očekuju od kompanija iz Italije i Republike Češke koja je zemlja partner ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma.  

Kako je objasnio Vladimir Vanja, ateše za poljoprivredu Republike Češke  u okviru paviljona ove države će se predstaviti različite kompanije čija delatnost je vezana za poljoprivedu. Takođe na štandu će biti organizovano i više događaja na kojima će Češka predstaviti i svoju gastronomsku ponudi. Češke kompanije, one koje se bave proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije tradicionalno će biti predstavljene na štandovima domaćih trgovačkih kuća koje se bave prodajom poljoprivredne tehnike i opreme.

ZA POSETIOCE SAJMA BESPLATNO TESTIRANJE

 

Generalni direktor Novosadskog sajma Mr Slobodan Cvetković naglasio je više puta da će se sajamske priredbe održati u skladu i potpunom poštovanju epidemioloških mera kriznog štaba. Za sve posetioce koji kupe kartu, a nemaju Zeleni sertifikat, Novosadski sajam je organizovao u krugu Sajma antigensko besplatno brzo  antigensko testiranje čiji rezultati su gotovi za 5 minuta.

I Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje je za održavanje 88. poljoprivrednog sajma dalo značajnu podršku, organizuje bogat sadržaj za posetioce sajma, a posebno za poljoprivrednike, koje je državni sekretar ovog ministarstva Senad Mahmutović pozvao da posete štand i isprate edukativne događaje koji će biti organizovani. Ministarstvo poljoprivrede je i pokrovitelj Izložbe organskih proizvoda, proizvoda sa oznakama geografskog porekla, kao i onih koji su nosioci oznake "Srpski kvalitet" i zanatskog piva. Svi posetioci će biti u prilici i da vide Nacionalnu izložbu stočarstva, sa Izložbom genetskih potencijala, i Defileom nagrađenih grla, čiji je pokrovitelj  takođe Ministarstvo poljoprivrede.

Generalni sponzor Poljoprivrednog sajma, Sajma lova i ribolova i Sajma ekologije i ove godine je Generali Osiguranje. Učestvovajući na ovim sajmovima, kako je objasnio Vladimir Borđoški, direktor Regionalnog centra Vojvodina Generali Osiguranja Srbija, posebno na onom posvećenom agraru ova osiguravajuća kuća je kroz direktan kontakt sa svojim korinicima, poljopirvrednim proizvođačima, saznala koje su njihove potrebe i na osnovu toga izrađivala određene programe osiguranja. Generali Osiguranje je, kako je rekao Borđoški, za sve one koji se odluče za paket osiguranja nove poljoprivedne mehanizacije, obezbedio tokom sajma popust 25 odsto.

Posetioci ovih sajamskih manifestacija, kupovinom ulaznica stiču pravo i učešća u nagradnoj igri. A nagrada je ove godine, više nego prethodnih. Mešu darodavcima su tradicionlani partneri Novosadskog sajma kompanije "Kite" doo koji daruju John Deere kosilicu i "Agropanonka" koja će najsrećnijem posetiocu dodeliti traktor Belarus 82.1. Ove godine po prvi put u ulozi darodavcaje i preduzeće MBV iz Vršca koje poklanja četvororednu pneumatsku sejalicu "Šakalak" kao i prikolicu nosivosti 10 tona, proizvođača Palazoglu. 

Zlatni sponzor i ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma je Al Dahra. Atraktivnosti termina doprineće i Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije. Predstaviće se distributeri opreme za lov, ribolov i rekreaciju, a dolaze i izlagači iz naše zemlje koji koriste i gazduju šumama, upravljaju zaštićenim prirodnim dobrima i bave se unapređenjem lovstva i ribarstva. Sajam ekologije se realizuje u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine i Gradskom upravom za zaštitu životne sredine.

M. Antansković

Foto: G. Mulić