Posle jučerašnjeg protesta povrtara na kome su delili građanima paradajz besplatno, predstavnici poljoprivrednika sastali su se u kabinetu gradonačelnika Leskovca sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede. Epilog sastanka je obećanje predstavnika Ministarstva da će za nekoliko dana izvoz krenuti, te da će cena paradajza dostići 35 dinara, pa su poljoprivrednici nakon obećanja odlučili da odustanu od daljeg protesta.
- Letnja sezona tek počinje, tako da smo uvereni da će za nekoliko dana izvoz krenuti ka Crnoj Gori, Makedoniji, Grčkoj, Hrvatskoj. Došlo je do zasićenja robe na tržištu pa je cena bila tako mala. Sa sigurnošću možemo da kažemo da će sa početkom izvoza i cena krenuti na bolje. Koliko će to biti ne možemo da kažemo, ali očekujemo cenu  35 dinara, poručili su iz Ministarstva.
Ono što su povrtari isticali kao glavni problem jeste uvoz paradajza iz Albanije i Turske, ali su iz resornog Ministarstva izneli podatke da je ove godine uveženo mnogo manje paradajza.
- Od 1. maja pa do juče je prema izveštajima sa carine uveženo  2.500 tona manje paradajza nego prethodnih godina. O tom povećanom uvozu nema reči, Zakonom koji će od nardne godine stupiti na snagu će biti regulisano da se mora prvo prodati naši proizvod pa onda tek uvozni, rekli su nadležni.. 
Povrtari se nakon sastanka nadaju da će se reči predstavnika Ministrarstva obistiniti i da će prodaja konačno krenutu na bolje.
- Ovo je prvi put da ovako razgovaramo a mi probleme imamo godinama. Čuli smo na satanku predloge iz Ministrastva i nadamo se da će ta obećanja biti ispunjena,  rekao je nakon sastanka jedan od povrtara.
U Jablaničkom okrugu paradajz je zasađen na 1.800 hektra, a prosečan prinos je između 100 i 150 tona po hektaru,
Protest je održan pošto je cena paradajza na Kvantaškoj pijaci bila između 5 i 10 dinara.
Izvor: "Južne vesti"