Nakon što je prošle godine manifestacija čiji je centralni događaj takmičenje orača bila održana bezmalo u jesen zbog tada aktulene epidemiolške situtacije, ove godine se vraća u uobičajen termin, sredinim jula.

Tačnije takozvana "Smotra lepote života na selu" je dvodnevna manifestacija  zakazana za 16. i 17. juli, a koja se organizuje u Novom Selu nedaleko od Vrnjačke Banje. U okviru ovog događaja, drugog dana se održava takmičnje u oranju "Prva brazda Novo Selo 2021", tradicionalno takmičenje oračakoje će ove godine biti održano po deveti put.

Prema najavama organizatora, i na ovogodišnjem takmičenju će plugove "ukrstiti" orači iz čitave Srbije koji će se nadmetati u oranju na slog, u muškoj i ženskoj konkurenciji. Biće organizovano i revijalno takmičenje u veštini rukovanja traktorom.

Tradicionalno tokom "Smotra lepote života na selu"  na platou Zanatskog centru u Novom Selu organizovaće se prezentacija domaće radinosti, starih zanata i proizvoda, kao i izložba šeste likovne kolonije  "Slike sa sela". Predstavnice udruženja žena takmičiće se u pripremi tradicionalnih jela i kolača u okviru propratne manifestacije "Ukusi rodnog kraja". Učesnike, ali i sve druge goste manifestacije čeka bogat kulturno-umetnički program, odlična hrana i dobro druženje.

Svi zainteresovani za učešće na takmičenju u oranju mogu se prijaviti do 11. jula 2021.i to pozivom na broj 062/631-309 ili slanjem prijave na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. , ili pak poštom na sdresu: UG "Novoselac", 36216 Novo Selo. U prijavi je potrebno navesti sledeće podatke: ime i prezime, datum rođenja, adresu, broj telefona i email adresu.

Takmičarima koji dolaze sa strane, iz drugih mesta, a koji nisu u mogućnosti da dopreme svoj traktor i plug za takmičenje domaćin će obezbediti mašine. Za učešće u takmičenju u oranju pozivaju se i rukovaoci traktora i poljoprivrednih mašina koji su zaposleni u javnim preduzećema kao i frimama čija delatnost je poljoprivredna proizvodnja.

S ciljem unapređenja bezbednog učešća traktora u saobraćaju Opština Vrnjačka Banja, Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji opštine Vrnjačka Banja i Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije organizovaće 30. juna 2021. godine s početkom u 12.00 sati, u Novom Selu predavanje o bezbednosti u saobraćaju vozača traktora i radnih mašina. Onima koji će učestvovati u takmičenju orača na julskoj maniferstaciji ovo predavanje je ujedno pripremna za siguran i bezbedan dolazak na manifestaciju.  

M.A