Danas su na Novosadskom Sajmu protokol o poslovno-tehničkoj saradnji potpisali direktor ove značajne institucije Slobodan Cvetković i dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Nedeljko Tica. Protokol o saradnji je korak do realizacije vizije Poljoprivrednog fakulteta i misije Sajma čime će se, kako je rekao prof. dr Nedeljko Tica višedecenijska saradnja ove dve institucije podići na jedan viši nivo.  

-Premet našeg današnjeg sporazuma je zajednička aktivnost vezana za Nacionalnu izložbu stoke kao jedanvažan segment  Poljopirvrednog sajma.Time se šalje ivažna poruka u situaciji kada naše stočarstvo treba dodatnupomoć koja je prouzrokovana  epidomijom usled virusa covid 19, rekao je prof. dr Tica i uputio poziv proizvođačimada učestvuju u ovoj manifestaciji,  kao i drugim subjektimau državi  da pomognu proizvođačima u ovom trenutku jer im  je pomoć veoma potrebna.Prof. dr Tica je istakao da je stočarstvo važan prioritet i u obrazovanom smislu, pre svega za studnte koji će moći na licu mesta, na Nacionalnoj izložbi da vide najkvalitetnija grla stoke koja se proizviode u ovom regioni, a takođe i za nastavnike koji će tokom Izložbe biti u prilici da uspostaveili prodube postojeći kontakt sa odgajivačima.

Ova Nacionalna izložba stoke koja će biti organizovana uz svestranu pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede u okviru 88. međunarodnog poljoprivrednog sajma koji će se održati u periodu od 18. do 24. septembra. Istovremeno uz ovu sajamsku maniferstaciju biće održani i sajmovi ekologije kao i lova i ribolova.

88. međunarodni poljoprivredni sajam uz sajmove ekologije, lova i ribolova na Novosadskom sajmu od 18. do 24. septembra.

Zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji, Novosadski sajam koji se u pretkodnih godinu i po dana pokazao kao visoko društveno odgovorna institucija ne samo kroz donaciju za nabavku respiratora već i stavljanjem svojih prostorija kako u svrhu kovid bolnice tako i centra za sprovođenje vakcinacije sada se vraća redovnim aktivostima koje su se u rethodnom periodu sprovodile kroz online vid komunikacije.

Naime, kako bi ostali u kontaktu sa izlagačima, partnerima i ponudili sadržaj posetiocima Novosadski sajam je organizovao više online događaja, među kojima su se kao najznačajnijim pokazali upravo oni posvećeni poljoprivedi na Expoonline prlatformi. To su bili Poljoprivedni sajam u decembru i nedavno održani Dani poljoprivrede koji su zajedno imali 80.000 pratilaca.

Kako je najavio direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković partner 88. međunarodnog sajma će biti Republika Češka, a učešće na nivou ministartava najavili su i Slovenija, Italija, Iran. Takođe, značajan segment Poljoprivrednog sajma biće i izložba poljoprivredne mehanizacije koja je jedna od najatraktivnijih sadržaja manifestacije s obzirom da su distributivne kuće i proizvođači prihvatili učešće na Sajmu uprkos činjenici da postoji bojazan da neće moći da izlože najnovije eksponate i s obzirom na to da su rokovi isporuke pomereni jer je tokom pandemije bilo prekida u proizvodnji mašina.   

Kompanija Delta Generali je i ove godine generalni sponzor 88. međunarodnog poljoprivednog sajma uz nesebičnu podršku kompanije AlDahra koja je zlatni sponzor.

                                                                                                             M. Antansković