Nedavno su u Beogradu dodeljene tradicionalne nagrade "Etnobrend godine" za 2020, u organizaciji ekonomskog portala Privredni.rs i Zadružnog saveza Srbije, a uz podršku Ministrstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. U više robnih kategorija nagrađeno je ukupno 28 kompanija, zemljoradničkih zadruga, ustanova, poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnika i pojedinaca. Ujedno je i predstavljeno specijalno izdanje "Najbolji etno brendovi", posvećeno akciji i nagradi "Etnobrend godine."

Marija Božanić, glavna i odgovorna urednica portala Privredni.rs naglasila je da je "Etnobrend godine" pokazao da imamo dosta uspešnih malih porodičnih firmi, a posebna prednost ovogodišnjeg izbora je u tome što nagrađeni dolaze iz svih krajeva Srbije, od Sjenice, Požege i Kosjerića, do Pirota, Petrovca na Mlavi i Sombora.

- Ova naša misija ima ulogu da, kako širu i stručnu javnost, tako i same etno stvaraoce, podseti na to koliko važna dela ostavljaju iza sebe, jer često nismo ni svesni svojih vrednosti i ne znamo da cenimo sami sebe, istakla je Božanić.

Urednik Akcije "Etnobrend godine", Drago Delić, kazao je da bi država morala da posveti veću pažnju malim firmama, posebno onim koje stvaraju proizvode po kojima smo prepoznatljivi u svetu, kao što su, sir, rakija, vino, prirodni voćni sokovi, kompoti, med i slično. Proizvođačima, kako je rekao, pre svega nedostaju povoljni krediti jednostavnija procedura u apliciranju, organizovan odlazak na važne međunarodne sajmove, pomoć u zaštiti geografskog porekla i slično.

Nikola Mihajlović,predsednik Zadružnog saveza Srbije, podsetio je da je u toku novi konkurs za bespovratna sredstva zadrugama, koji je u protekle četiri godine dao veoma dobre rezultate, naročito u manje razvijenim područjima.

-Zadrugarstvo u Srbiji ima budućnost, jer mali proizvođaći moraju da se udružuju i povezuju po ugledu na evropske zadruge, poručio je Mihajlović.

Manifestaciji je prisustvovao i Senad Mahmutović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. On je istakao da su svi dobitnici pokazali veoma visok kvalitet proizvoda, zahvaljujući primeni najviših međunarodnih standarda i saradnji sa nadležnim stručnim službama i tehnolozima.

Zoran Dimitrijević, državni sekretar Ministarstva privrede rekao je da je to ministarstvo spremno da podrži sve dobre ideje i projekte koji stižu iz malih i srednjih preduzeća, kako bi se taj deo privrede brže razvijao.

Dr Cvijan Mekić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu pozvao je sve proizvođaće da zaštite svoje proizvode oznakom geografskog porekla, jer na taj način mogu da se udruže, bolje organizuju i ponude veću količinu robe, što je jedan od uslova koji traže veliki kupci.

-Tek sa zaštitom oni mogu da smatraju da su završili ceo posao, naveo je Mekić  i dodao da u tom smislu možemo da se ugledamo na Slovence, koji su to uradili kod mnogih proizvoda.

 

Dobitnici nagrade ETNOBREND GODINE 2020.

 

MLEKARSKA ŠKOLA DR OBREN PEJIĆ, Pirot– ROBNI BREND, Pirotski kačkavalj, u grupi Mleko i mlečni proizvodi

DEGUSTACIONI CENTAR BOEMSKA POTKOVICA, Pirot– ROBNI BREND, Peglana kobasica Boemska potkovica, nagrada za dizajn u grupi Meso i proizvodi od mesa

TURISTIČKA ORGANIZACIJA SJENICA, Sjenica – KORPORATIVNI BREND u grupi Turizam i ugostiteljstvo

ES KOMERC DOO, Prijepolje – ROBNI BREND, Robna marka VOLIM, u grupi Prerada voća, povrća i žitarica

Poljoprivredno gazdinstvo ZEKIĆ, Baljevac kod Obrenovca – ROBNI BREND, Ceđeni sok od jabuke, u grupi Prerada voća i povrća

Zemljoradnička zadruga ZUBIN POTOK, Zubin Potok – KORPORATIVNI BREND u grupi Prerada voća, povrća i šumskih plodova

GALERIJA NAIVNE UMETNOSTI KOVAČICA, Kovačica – KORPORATIVNI BREND u grupi Kultura i umetnost

Mlekara SELO GRAD DOO, Požega- ROBNI BREND, Zreli kajmak, u grupi Mleko i mlečni proizvodi

Specijalizovana zadruga ALPINO PRODUKT, Mladenovac– ROBNI BREND, Liofilizovana kozija surutka, u grupi Najbolji novi proizvodi

PR MARINA OCOKOLJIĆ, Ivanjica– ROBNI BREND, Umami, zdravi ručno mešeni hleb u grupi Brašno i testenine

Poljoprivredno gazdinstvo BATALO BALAŽ MELINDA, Čonoplja kod Sombora – ROBNI BREND, Sir sa belim lukom i koprivom, u grupi Mleko i mlečni proizvodi

Ugostiteljsko zanatska radnja ZLATAR, Beograd – ROBNI BREND, Rakija zlatar, u grupi Rakije i alkoholna pića

Poljoprivredno gazdinstvo STAMBOLIĆ, Ražanj – ROBNI BREND, Hladno ceđeni sok od dunja, u grupi Prerada voća i povrća

Poljoprivredno gazdinstvo MITROVIĆ TANJA, Malo Crniće – KORPORATIVNI BREND u grupi Med i proizvodi od meda

RIBNJAK ZARIĆ, Seča Reka, Kosjerić – ROBNI BREND, Kosjerićka pastrmka, u grupi Riba i proizvodi od ribe

Turistička organizacija PETROVAC NA MLAVI - ROBNI BREND, Kuvanje žmare, u grupi Turističke, kulturne i gastronomske manifestacije

Poljoprivredno gazdinstvo RADOJEVIĆ, Rujište – ROBNI BREND, Crepuljarski zanat, u grupi Stari zanati.

Zemljoradnička zadruga MORAVA GOROBILJE, Požega – ROBNI BREND, Presovani kiseli kupus sa dodacima, u grupi Najbolji novi proizvodi

Mlekara BENI KOMERC DOO, Sjenica KORPORATIVNI BREND u grupi Mleko i mlečni proizvodi

Vinarija AMBELOS Manastira Korporin, Velika Plana – ROBNI BREND, Vino "Despotova sablja" u grupi Vino i alkoholna pića.

Izvor: Privredni.rs