Kako obnoviti poljoprivednu mehanizaciju je naziv dvodnevnog događaja održanog 22. i 23. maja na platou tržnog centra "Big" u Novom Sadu u čijem uvodnim delu je organizovana panel konferencija na kom su predstavnici resornih republičkih i pokrajinskih institucija ponudili neki od odgovora kako obnoviti mašinski park. Organizator ove dvonednevne manifestacije je Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika koje je i ranije, pre pandemije, organizovalo niz skupova ovakvog tipa, a sve sa ciljem da svojim članova pomogne u nabavci poljoprivedne mehnaizacije.

Udruženje SUMP-Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika postoji i radi već pet godina s prvenstvenim ciljem, kako je rekao generalni sekretar Udruženja Aleksandar Milovanović da zadrži mlade na selu. U svom radu udruženje ima stalnu komunikaciju sa članovima-mladim poljoprivrednicima kroz koju obavlja i istraživanja na teme šta je ono što je njima najpotrebnije. Odgovor na ovo pitanje, kako tvrdi Milovanović je vrlo jasan i ukazuje da poljoprivrednike najviše zanima poljoprivredna mehanizacija. Stoga je sasvim i logična odluka da osim predstavnika realvatnih institucija koje poslednjih godina daju nesebičan doprinos u obnovi mehanizacije srpskog agrarakroz različite konkurse, Ministarsta poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja, Pokrajnskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kao i različitih pokrajinskih fondova ali i Privredna komora Vojvodine i Zadružni savez Vojvodine, svoj doprinos daju i proizvođači i prodavci kroz izložbu poljoprivredne mehanizacije.

Ovoj dvodnevnoj manifestaciji značajan doprinos svojim učešćem kroz prikaz prodajnog i proizvodnog programa dala su i preduzeća Kited.o.o, TitanMachinery, Deltaagrar, Milurovic-Komerc, Agrovojvodina-Mehanizacija, Agrotech, RTI, DDOR, NLB Banka, Agrol, Agrostandardkao i bačkopalanačka "Majevica".Više o ovoj izložbi mehanizacije saznajte u vašem „Poljoprivredniku“, u 2719. izdanju koje izlazi 28. maja.

M. A