Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić danas je svečano otvorio "Dane poljoprivrede online" koje u periodu od 18. do 21. maja organizuje Novosadski sajam. On je tom prilikom naglasio da je on-lajn manifestacija dobar način da se i u ovim okolnostima globalne pandemije pruži podrška proizvođačima. Istakao je i da je  poljoprivreda u ovom teškom vremenu pokazala vitalnost kao i da će resorni Sekretarijat nastaviti da snažno podržava ovaj sektor.

- Sekretarijat izdvaja oko milijardu dinara godišnje za subvencije proizvođačima i mi smo servis koji treba da pomogne da oni  budu što jači jer ćemo tako stvoriti i jaču i stabilniju državu, rekao Božić.

Govoreći o ovoj svojevrsnoj virtuelnoj podršci agraru generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković istakao je da je ovo samo zamena za stvarni sajam. Ukoliko aktuelna situacija dozvoli, kako je rekao, pravi 88. po redu Poljoprivredni sajam, trebalo bi da se održi 18-24. septembra ove godine.

Na online sajmu koji je u toku, kako je istakao direktor Cvetković ima više od 80 izlagača. Osim domaćih , tu su i  štandovi izlagača iz Holandije, Češke, Španije, Hrvatske, Rumunije tako da mifestacija ima i međunarodni karakter.

Ulaz na platformu je besplatan za posetioce, a i ove godine kompanija Agropanonka obazbedila je Belarus  traktor na poklon za najsrećnijeg.

Posetioci virtuelne izložbe imaće priliku da vide predstavljanje brojnih kompanija, proizvođača, finansijskih organizacija, i kompanija iz oblasti agrara.

Predstavljanje malih poljoprivrednih proizvođača sa teritorije Novog Sada subvencionisao je Grad Novi Sad, a o podršci Grada agraru tokom ceremonije otvaranja govorio je Milorad Radojević član gradskog veća za privredu.

Program podrške resornog ministarstva predstavio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Senad Mahmutović. Ovo ministarstvo je ujedno pokrovitelj nastupa organskih proizvođača na online manifestaciji.

 Posetioci će osim štandova izlagača moći da prate i brojne konferencije. Prethodno zakazivanje potrebno je samo za one koji žele da učestvuju u B2B susretima.

Generalni sponzor manifestacije veće desetu godinu zaredom je Generali osiguranje Srbija koje je zahvaljujući unapređenju  i digitalizaciji rada znatno skratilo vreme procene štete u poljoprivrei.

Sajam se može pratiti putem platforme www.expoonline.rs

A.M.