Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozdravljaju odluku Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kojom je ukinuta dozvola za promet u Srbiji insekticida Furadan 35 ST, navodi se u zajedničkom saopštenju ove dve ustanove. Podsećaju da ovaj preparat za tretiranje semena sadrži karbofuran, izuzetno toksičnu materiju koja je kriva za uginjavanje više od 20 jedinki strogo zaštićenog orla belorepana i mnogobrojnih drugih zaštićenih ptica u poslednjih pet godina.
Marko Tucakov, ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, zadovoljan je ovom odlukom. Pojašnjava da su od direktora Uprave za zaštitu bilja dr Ferenca Bagi dobili uveravanja da će Uprava preduzeti opsežne aktivnosti na kontroli primene ove odluke, kao i da će, u skladu sa odredbama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, učiniti sve da se povuče iz prometa i zabrani dalja primena ovog preparata.
"Do kraja juna ove godine preparat će, u skladu s rešenjem Uprave o ukidanju dozvole za promet, biti na tržištu. Nakon toga, fizičko lice za korišćenje Furadana može da bude kažnjeno novčanom kaznom do kaznom zatvora u trajanju do tri godine, odnosno za privredni prestup, novčanom kaznom u iznosu od 700.000 do 3.000.000 dinara“, napominje Tucakov.
I u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije su ohrabreni. Milan Ružić, potpredsednik Društva, kaže da će ova organizacija maksimalno pomoći Upravi za zaštitu bilja da se ova odluka sprovede na terenu.
"Sarađivaćemo u tome i dalje s policijom, inspekcijama zaštite prirode i lovcima, ali očekujemo zalaganja i svih da se upotreba Furadana iskoreni“, kaže Ružić.
Društvo i Zavod dodatno apeluju da se nastave napori da se pronađu i kazne sve osobe koje su odgovorne za trovanja strogo zaštićenih vrsta Furadanom u Srbiji.