U Kongresnom centru Master Novosadskog sajma juče je održana završna konferencija u okviru projekta WASIDCA-Water supply and water/infrastructure development in the boundary catchment areas, koji se sufinansira sredstvima Evropske unije u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija.

-Ovaj projekat imao je za cilj rešavanje mnogih problema kao što su ublažavanje nepovoljnih efekata poplava i suša, neophodna implementacija Okvirne direktive EU o vodama WFD, upravljanje poplavama na teritoriji AP Vojvodine i međunarodna saradnja u oblasti voda. Zahvaljujući ovom projektu Sekretarijat je postao vlasnik 2.500 metara mobilnih brana za odbranu od poplava i prateće opreme, i omogućio je obuku 45 lica koja će u slučaju potrebe raditi na aktiviranju pomenutih brana, istakao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić.

Predstavnici partnera u projektu WASIDCA – Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, JVP "Vode Vojvodine", Opštine Kanjiža i Direkcije vodoprivrednog preduzeća za Donju Tisu u Mađarskoj – održali su završne prezentacije kojima su predstavili ostvarene ciljeve i rezultate projekta. Među njima su izgradnja i rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kanjiži, zatim organizacija vodne delatnosti i upravljanje poplavama u Republici Srbiji i južnoj Mađarskoj.

Na završnoj konferenciji, kako se navodi u saopštenju  Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, posebno je naglašen značaj modernizovane opreme za odbranu od poplava koju je JVP "Vode Vojvodine" dobilo u vidu mobilnih brana i prateće opreme nabavljene iz sredstava projekta.

Učesnici konferencije su  izrazili i jednoglasno zadovoljstvo zbog postignute uspešne prekogranične saradnje, sa željom da se ona ponovi i u budućnosti.

Konferencija je održana u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a učesnike su osim pokrajiisnkog sekretara Čedomira Božića pozdravili i v.d. direktor JVP "Vode Vojvodine" Srđan Kružević, predsednik Opštine Kanjiža Robert Fejstamer i direktor Direkcije vodoprivrednog preduzeća za Donju Tisu u Mađarskoj dr Peter Kozak.