Mr Ilija Bjelić, stručnjak PSS "Zrenjanin" kaže da se na podrucju srednjeg Banata u poslednje dve nedelje uveliko presejava kukuruz i suncokret. Kako Bjelić napominje, nažalost nema sela na ovom području u kome se nije ukazala potreba za presejavanjem.

Setva kukuruza je na području srednjeg Banata počela  25. marta i trajala je  do kraja aprila. Usled nepovoljnih vremenskih prilika tokom proleća, seme je dugo ležalo u vlažnoj zemlji i bilo izloženo napadu patogena i žičara. Taj problem je uočen ne samo kod najranije posejanog  kukuruza već i kod onog iz srednjeg roka setve. Štetu usevu nanele su i ptice, što je primoralo ratare da ga preseju tamo gde je to bilo potrebno.

Problema ima i na suncokretu. Postoje parcele gde se uočavaju štete od insekata, prvenstveno kukuruzne pipe i popaca, ali i od žičara, pa taj usev  mora da se preseje. Za razliku od prethodnih godina kada su zecevi napadali suncokret, ovog proleća  od njih nema uočljivih  šteta.

Područje rada službe PSS "Zrenjanin" obuhvata opštine Zrenjanin, Nova Crnja, Žitište, Sečanj i  Novi Bečej, što je 240.000 oranica, a kukuruz ovde dominira i  seje  se između 90.000 i 100.000 ha. Evidentno je da na terenu ima problema. Proizvođaci se obraćaju savetodavcima za pomoc,  tražeći i uzroke  koji su doveli do presejavanja, a mnogi ukazuju na  problem  da  seme ima slabu energiju klijanja.

Takođe, veliki je problem i zabrana koršćenja pojedinih preparata koji su se do sada upotrebljavali u zaštiti useva. Naime, zabranjen je preparat Mesurol, inskticid za zemljišne štetočine i repelent za ptice, kao i fungicid Tiram koji je bio i repelent za ptice. U praksi se oseca njihov nedostatak. Repelenti koji su sada dostupni ratarima svojim mirisom i gorkim ukusom  nemaju sto postotni učinak kao preparati koji su povučeni, saopštava mr Bjelić.